Česká obchodní inspekce: Výsledky kontrol radiostanic

04.02.2021 9:15

Česká obchodní inspekce uskutečnila kontroly zaměřené na profesionální radiostanice. V minulém roce zkontrolovala u 21 hospodářských subjektů 24 výrobků a nedostatky zjistila u 14 z nich.

Česká obchodní inspekce: Výsledky kontrol radiostanic
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce v rámci mezinárodního projektu ADCO RED provedla v roce 2020 kontroly zaměřené na „Profesionální radiostanice“ přenosné PMR (analogové a digitální) a PMR 446 (analogové a digitální), které jsou obvykle využívány jako přenosné, ruční vysílačky a jsou ideálním komunikačním prostředkem v rozsáhlejších průmyslových areálech, v halách i volných prostorech, v zemědělství, lesnictví, dopravě, ve výrobě, při ostraze objektů, ale i při zábavě a sportu.

Anketa

Kauza ,,vlekař": Schvalujete jednání majitele (spuštěného) vleku v Čenkovicích, který napadl štáb TV Nova?

37%
63%
hlasovalo: 12618 lidí

Cílem kontrolní akce bylo ověřit, zda radiostanice dodávané na trh ČR splňují stanovené zákony a nařízení vlády (viz příslušná legislativa). V tržní síti byly kontrolovány výrobky ve značení, průvodní dokumentaci (EU prohlášení o shodě, bezpečnostní pokyny, návody k používání) a označení CE. Dále byly kontrolovány podklady pro ověření shody a technická dokumentace.

Inspektoři ČOI zkontrolovali 21 hospodářských subjektů (19 distributorů, 1 dovozce a 1 výrobce). Porušení právních předpisů zjistili u 12 hospodářských subjektů (11 distributorů a 1 dovozce). V rámci kontrolní akce bylo kontrolováno 24 výrobků, nedostatky byly zjištěny u 14 z nich.

Nejčastěji se jednalo o nedostatky v  EU prohlášení o shodě, v přiložené průvodní dokumentaci a v označování přímo na výrobku, kdy z toho:

- v 5 případech se jednalo o nedostatky v EU prohlášení o shodě (nebylo uvedeno v českém jazyce)

- v 6 případech se jednalo o nedostatky v předloženém návodu k použití a bezpečnostních informacích (4x nebyl k výrobku přiložen písemný návod k použití v českém jazyce a  2x chyběly v návodu k použití bezpečnostní informace v českém jazyce)

- v 8 případech se jednalo o nedostatky v označení výrobku (neuvedení jména nebo obchodní firmy výrobce/dovozce, popřípadě ochranné známky, a adresy pro doručování)

Některé výrobky měly současně více nedostatků.

V rámci kontrolní akce byly také odebrány 3 vzorky výrobků. Ty byly odeslány do zkušebny Českého metrologického institutu, kde byly provedeny laboratorní zkoušky. Dva vzorky nevyhověly v testovaných technických parametrech požadavkům ČSN ETSI EN 300 086 V2.1.2 Pozemní pohyblivá služba – Rádiová zařízení s vnitřním nebo vnějším anténním konektorem, určených převážně pro analogový přenos řeči – Harmonizovaná norma pokrývající základní požadavky článku 3.2 Směrnice 2014/53/EU. Nejednalo se však o vážné nedostatky, které by mohly přímo ohrozit konečného uživatele.
Česká obchodní inspekce za porušení právních předpisů uložila 5 pokut v celkové hodnotě 28 000 Kč. Ve 3 případech bylo ve správním řízení uloženo napomenutí a v 1 případě byl případ vyřešen domluvou, 3 případy jsou ve stavu podání návrhu na zahájení správního řízení.Příslušné právní předpisy:

? nařízení vlády č. 426/2016 Sb., o posuzování shody rádiových zařízení
? nařízení vlády č. 117/2016 Sb., o posuzování shody výrobků z hlediska elektromagnetické kompatibility při jejich dodávání na trh
? nařízení vlády č. 481/2012 Sb., o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních
? nařízení vlády č. 118/2016 Sb., o posuzování shody elektrických zařízení určených pro používání v určitých mezích napětí při jejich dodávání na trh
? zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky
? zákon č. 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …