Česká obchodní inspekce kontrolovala akumulátorové sekačky

24.08.2023 22:02 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce kontrolovala v minulém roce, zda akumulátorové sekačky trávy dodávané na trh ČR splňují požadavky právních předpisů, které se na tyto výrobky vztahují. Celkem zkontrolovala 30 sekaček a u 2 z nich zjistila porušení právních předpisů.

Česká obchodní inspekce kontrolovala akumulátorové sekačky
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce vyhodnotila kontroly zaměřené na akumulátorové sekačky trávy dodávané na trh ČR.  Konkrétně se jednalo o elektrické sekačky trávy, které jsou napájeny elektrickou energií čistě z akumulátoru (tzv. akumulátorové sekačky trávy), nikoliv ze sítě elektrického napětí 230 V. Kontrola výrobků byla zaměřena na povinné značení výrobků a průvodní dokumentaci, jejíž součástí musí být ES Prohlášení o shodě. Dále bylo kontrolováno provedení posouzení shody stanoveným postupem včetně kontroly technické dokumentace výrobku.

Inspektoři ČOI provedli celkem 29 kontrol u 28 distributorů a 1 výrobce, u kterých zkontrolovali 30 výrobků.

V rámci kontrolní akce byly také provedeny odběry 6 modelů sekaček (akumulátorová sekačka trávy Verdemax RS20, akumulátorová sekačka trávy Einhell GE-CM 1830 Li, akumulátorová sekačka trávy STIHL RMA 235, akumulátorová sekačka trávy Greenworks G24LM33, akumulátorová sekačka trávy POWERWORKS P24LM32K2, akumulátorová sekačka trávy XTline 405mm 36V), které byly odeslány k provedení laboratorních zkoušek. Po celkovém posouzení všech vzorků, tedy včetně značení a průvodní dokumentace, byl vyhodnocen jako nevyhovující pouze výrobek Akumulátorová sekačka trávy XTline 405mm 36V (výrobek nevyhověl zkoušce zkušební nohou dle článku 20.107.5 normy ČSN EN 60335-2-77 ed.3:2011, kdy se zkušební noha nesmí dostat do cesty žacího nástroje). Dále byly na výrobku uvedeny informace podstatné pro jeho bezpečné používání pouze v anglickém jazyce, v návodu k použití chyběly povinné údaje a ES Prohlášení o shodě obsahovalo administrativní nedostatky. U nevyhovujícího výrobku Akumulátorová sekačka trávy XTline 405mm 36V byla zpracována analýza rizik s výsledkem “středně velké riziko“. U distributora výrobku byl vydán zákaz distribuce včetně nákupu, dodávky, prodeje nebo použití, a to do doby zjednání nápravy dle § 7 odst. 1 písm. a) zákona č. 64/1986 Sb., o České obchodní inspekci, v platném znění. U výrobce tohoto produktu byl rovněž vydán zákaz dodávání na trh (dle § 7 odst. 1 písm. a) zákona č. 64/1986 Sb.). Dalším výrobkem, u kterého byly zjištěny nedostatky, byla Akumulátorová sekačka trávy POWERPLUS 40V LI-ON 370 mm. U sekačky nebyly bezpečnostní informace uvedeny v českém jazyce. Nedostatek byl řešen u distributorů a byl odstraněn v průběhu kontrol.

Česká obchodní inspekce za zjištěné nedostatky uložila kontrolovaným osobám 2 pokuty Příkazem na místě v celkové hodnotě 6 000 Kč. V 2 případech byla uložena pokuta ve správním řízení v celkové výši 105 000 Kč. Všechna sankční opatření nabyla právní moci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…