Česká pošta: Cenina ctí pokořitele TBC

12.11.2021 15:16 | Tisková zpráva

Před blížícím se stým výročím narození jednoho z nejvýznamnějších českých lékařů uvedla ve středu 10. listopadu Česká pošta do prodeje novou příležitostnou poštovní známku v nominální hodnotě 26 Kč Karel Stýblo a vakcína proti tuberkulóze. Námět známky, z výtvarné dílny Renáty Fučíkové, symbolizuje obor činnosti profesora Stýbla a jeho převratný způsob léčby TBC.

Česká pošta: Cenina ctí pokořitele TBC
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Úspěšná léčba vyžaduje nejprve správnou diagnózu. Proto je na známce Petriho miska s kulturou bakterií, které způsobují TBC. Modrý kruh může být vnímán i jako pohled do mikroskopu. Můžeme ho však vnímat i jako obraz planety Země, jako svět, který Stýblova metoda úspěšně vyléčila. Léčba spočívá v každodenní aplikaci většího množství tablet a její úspěšnost spočívá v systematičnosti a důslednosti. Byla to tedy právě tato metoda léčby, díky níž se profesor Stýblo zapsal do dějin medicíny.

„Karel Stýblo do léčby tuberkulózy zasáhl v celosvětovém měřítku. Od roku 1968 působil v Haagu a v 70. letech dokázal, že přímo kontrolovanou kombinovanou léčbou lze ovlivnit výskyt tuberkulózy a snižovat jej i ve velmi postižených zemích. Zavedl systém DOTS (directly observed treatment short course), který se celosvětové využívá v léčbě nemoci dodnes. O tomto muži, který se narodil v Čechách a naprosto zásadně ovlivnil boj proti tuberkulóze po celém světě se mluví málo a vydání známky k jeho výročí je o to významnější,“ říká předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti prof. MUDr. Martina Koziar Vašáková, Ph.D.

Stýblo

Karel Stýblo byl mezinárodně vysoce uznávaný lékař a jeho práce je nejlepším odkazem pro českou pneumologii a ftizeologii. Měl ohromující odborné znalosti o epidemiologii tuberkulózy a možnostech její kontroly, byl neobyčejně vytrvalý, pracovitý a skromný. Jeho práce prokázala efektivitu systému přímo kontrolované krátkodobé léčby tuberkulózy, který osobně prosadil v řadě afrických zemí, jeho systém byl uznán za celosvětový model efektivní léčby tuberkulózy Světovou zdravotnickou organizací v roce 1991. Dále byl aplikován v Indii, Číně a také při přechodném zhoršení epidemiologie TBC v New Yorku. Roku 1979 se stal vědeckým ředitelem Mezinárodní unie proti tuberkulóze a plicním nemocem se sídlem v Paříži. O tři roky později obdržel zlatou medaili Roberta Kocha. V roce 1998 byl navržen na udělení Nobelovy ceny, ale již se jí nedočkal.

„Společně se známkou vychází i obálka prvního dne vydání (FDC), jejímž motivem jsou lidské plíce po léčbě, jejichž čistotu symbolizuje bílá holubice s aureolou z paprsků,“ doplnil vedoucí známkové tvorby České pošty Martin Holý.

Celou emisi vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o., známky v nákladu 400 000 kusů metodou ofsetu a FDC digitálním tiskem v nákladů 2 700 kusů. Zájemci si mohou známky zakoupit na specializovaných přepážkách či v e-shopu na webových stránkách České pošty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…