Česká středoškolská unie: Do kariérního postupu učitelů musí být zapojeni i jejich žáci

25.09.2016 16:35

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová vyjednala pro následující rok 2017 o 13,5 mld. korun navíc do rozpočtu pro svůj resort. Hlavní prioritou využití získaných prostředků mají být učitelské platy, které ministryně chce postupně navyšovat až na 130 % průměrné mzdy, tedy na zhruba 37 600 Kč. Na předložení do Parlamentu se současně připravuje novela zákona o pedagogických pracovnících, která nastavuje též nový kariérní řád pro kantory. Základem pro postup mezi třemi úrovněmi s vyššími ohodnoceními je další sebevzdělávání pedagoga ve svém oboru a učitelství. Středoškoláci z České středoškolské unie (ČSU) ovšem požadují, aby se přihlíželo i k jejich hlasu při posuzování, zda učitel skutečně nové metody výuky a odbornosti v hodinách používá.

Česká středoškolská unie: Do kariérního postupu učitelů musí být zapojeni i jejich žáci
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Ministryně Kateřina Valachová v Opavě

Česká středoškolská unie připravovaný zákon hodnotí pozitivně, zejména pak důraz na seberozvoj učitele, ale upozorňuje na vyjmutí žáků z celého procesu hodnocení zlepšování učitelů. “Podporujeme, aby učitelské platy rostly na slibovaných 130 % průměrného platu a navyšovaly se dále v kariérním řádu, to je základ. Také další vzdělávání učitelů ve svém oboru a didaktice by mělo být hlavním požadavkem pro kariérní řád, přesně jak ministerstvo navrhuje. Chybu ale vidíme v tom, že do hodnocení učitele před komisí pro kariérní postup se nedostanou názory žáků. Pedagog se tak může zlepšovat jen na papíře a v samotné výuce nic neměnit,” říká Štěpán Kment, předseda České středoškolské unie.

Způsobů, jak středoškoláci mohou hodnotit svou školu, vyučování a školské služby, je několik. Některé školy nabízí žákům anonymní evaluaci, nebo ji dokonce připravují ve spolupráci s žákovskými samosprávami, které hlas žáků na škole posilují. “Není pravdou, že by žáci neuměli konstruktivně ohodotit své vyučující a poskytnout jim kvalitní zpětnou vazbu. Naopak je klíčové, aby žáci mohli do svého vzdělávání mluvit a jejich hlas měl význam,” zdůrazňuje Lenka Štěpánová, 1. místopředsedkyně ČSU.

Vyučování na středních školách již desítky let neprochází výraznějšími změnami, na což Česká středoškolská unie pravidelně upozorňuje. Aktuální návrh zákona dává možnost poměry ve třídách modernizovat, ale musí obsáhnout také žákovskou zpětnou vazbu. “Pokud chceme omezit frontální způsob výuky, časté učení nazpaměť a malou komunikaci učitele se svými studenty, musí žáci mít možnost se k učiteli smysluplným způsobem vyjádřit a vědět, že jejich názory jsou zohledněny právě při kariérním postupu daného učitele,” uzavírá Štěpán Kment.

Novela zavádějící kariérní řád stanoví pro učitele tři kariérní stupně od dalšího školního roku. Do prvního učitel vstupuje automaticky a má za úkol se s podporou svého tzv. uvádějícího učitele profesně rozvíjet a dále sebevzdělávat po dobu 2 let. Pro postup do vyšších kariérních stupňů musí pedagog na hodnotícím pohovoru obhájit svoji práci, vlastní rozvoj a kvalitu výkonu profese učitele před komisí, která poté hlasuje, zda učitele do dalšího stupně povýší. Škola také určuje vlastní požadavky pro rozvoj pedagoga. Ty se spolu s předepsanými zkombinují a vytvoří tak osobní plán profesního rozvoje zakládajícím se na pokračujícím sebevzdělávání.

--

Česká středoškolská unie je studentský spolek, který od roku 2013 zastupuje a hájí zájmy českých středoškoláků ve vztahu k ministerstvu školství a dalším rozhodovacím činitelům. V současné době zastupuje přes 22 000 středoškolských studentů z více než 150 škol po celé České republice. Mezi cíle spolku patří šíření občanské angažovanosti a všeobecného vzdělávání a zlepšování vzdělávací soustavy jako celku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…