Česká televize: Události oslavily třicet let

04.01.2023 8:24 | Tisková zpráva

Nejdůvěryhodnější večerní zpravodajství má za sebou bezmála 11 tisíc vydání

Česká televize: Události oslavily třicet let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize na Kavčích horách

 Třicáté výročí od prvního uvedení oslavily přesně na Nový rok Události České televize. Během uplynulých tří dekád změnila dlouhodobě nejdůvěryhodnější hlavní zpravodajská relace tuzemského televizního trhu studio, čas vysílání i celkovou stopáž. 

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí
Co se nemění ani po bezmála 11 tisících vydání, je kvalitní, aktuální a nezávislé zpravodajství. I díky tomu jsou dnes Události jedinou hlavní zpravodajskou relací se stabilním a v posledních letech dokonce rostoucím diváckým zájmem. Vůbec nejvyhledávanější jsou o víkendu, v průměru s milionem diváků.

„Připravovat a vysílat Události až pro milion lidí denně je čest i závazek. Těší nás, že i po třiceti letech zájem diváků o hlavní zpravodajský pořad ČT trvá a už přes deset let dokonce roste. Přistupujeme k tomu s pokorou a respektem k potřebám diváků. Tým novinářů České televize doma i ve světě v souladu s posláním veřejnoprávního média usiluje, a dál bude, o kvalitní, profesionální a hlavně poctivou práci. Věříme, že Události tak budou stále vytvářet ve změti různých informací pevný bod, na který je možné se spolehnout,“ říká šéfredaktor zpravodajství České televize Petr Mrzena.

Události České televize jsou dlouhodobě hodnoceny jako suverénně nejdůvěryhodnější hlavní zpravodajská relace v České republice. V letošním roce to potvrdilo 59 % dospělé populace. Hlavní zprávy TV Prima vnímá jako nejdůvěryhodnější 24 % dospělých a Televizní noviny TV Nova 15 %. Vyplývá to z trackingového výzkumu realizovaného společností Kantar CZ. Současně představují Události jedinou večerní zpravodajskou relaci tuzemského TV trhu, která má stabilní a poslední dekádu dokonce rostoucí divácký zájem.

Pozornost diváků se ve zvýšené míře obrací k Událostem zejména v době mimořádných situací. Ve dnech následujících po ruské invazi na Ukrajinu byly Události nejsledovanější zpravodajskou relací v zemi a nejsledovanější jsou běžně také o víkendu. Nejvyššího diváckého zájmu Události dosahují pravidelně v neděli, přičemž nejvyhledávanější nedělní vydání tohoto roku odvysílala Česká televize 27. února. Zhlédlo jej 1,5 milionu diváků starších patnácti let, tedy bezmála 40 % všech, kteří měli v danou dobu zapnutou televizi.

Vůbec poprvé uvedla Česká televize Události v den vzniku samostatné České republiky, 1. ledna 1993, čímž nahradila dřívější Deník ČST. Oproti původním třiceti minutám se hlavní souhrn nejdůležitějších událostí dne v tuzemsku i ve světě postupně rozšířil až na současnou zpravodajskou hodinu.

Do září roku 1998 byly Události uváděny jedním moderátorem, poté se přešlo na dvojice. Aktuální moderátorský tým tvoří Marcela Augustová, Jakub Železný, Michal Kubal, Martin Řezníček a Jana Peroutková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…