Česká televize a Český rozhlas přijdou ročně o 420 milionů korun

03.06.2021 11:48

Poslanecká sněmovna v rámci projednávání zákona o DPH odmítla pozměňovací návrh, který řešil prodloužení částečného odpočtu DPH pro Českou televizi a Česky rozhlas. Veřejnoprávní média tak už v roce 2022 přijdou dohromady zhruba o 420 milionů korun, z toho Český rozhlas o 120 a televize o více než 300 milionů.

Česká televize a Český rozhlas přijdou ročně o 420 milionů korun
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Obě média přitom bojují s mimořádnými výdaji spojenými s koronavirovou krizí. Média nabídla občanům nové programy a rozšířila i nabídku pořadů a služeb, které reagovaly na společenskou situaci. Tyto mimořádné náklady ještě navýšily provozní výdaje spojené s přesuny výroby, testováním, hygienickými opatřeními a zvyšující se ceny všech vstupů. Příjmy vysilatelů se proti tomu snížily výpadkem obchodní činnosti i z inkasa poplatků.

Rozhodnutí tak bude mít přímý dopad na původní televizní výrobu, zejména dramatickou tvorbu, animované a dětské příběhy, na rozvoj regionálního zpravodajství a dopadne i na sportovního diváka. Česká televize zřejmě bude muset ukončit i vysílání programu ČT3. Negativní dopad bude mít novela i na Český rozhlas a další rozvoj jeho služeb. Úbytek financí se dotkne výroby a vývoje nových formátů rozhlasových pořadů i rozvoje digitalizace a multimedializace obsahu. Ztížený bude i další rozvoj regionálních rozhlasových studií. Rozhlasový poplatek při tom nebyl navýšen od roku 2005 a činí pouhých 45 korun měsíčně.

Po pěti letech fungování zákona o DPH se tak obě instituce ocitnou v právní nejistotě ve způsobu účtování daně. V minulosti právě rozdílný výklad vedl ke sporům Českého rozhlasu a České televize s Finanční správou. Tyto spory nebyly stále uzavřeny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

11:44 Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

Během jednoho dne odhalili celníci na Teplicku tři nelegální přepravy minerálních olejů ze sousedníh…