Česká televize startuje přípravy na další ročník Eurovision Song Contest

19.09.2016 8:35

Česká televize zahájila přípravy na další ročník největší pěvecké soutěže v Evropě, Eurovision Song Contest, která se v příštím roce uskuteční na Ukrajině. Výběr písně, která bude Česko reprezentovat, je otevřen autorům z celého světa a opět se jej ujme porota, ve které zasednou respektovaní hudební odborníci.

Česká televize startuje přípravy na další ročník Eurovision Song Contest
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Logo ČT

V letošním roce se soutěž Eurovision Song Contest uskutečnila ve švédském Stockholmu a Českou republiku zde reprezentovala Gabriela Gunčíková s písní „I Stand“. Poprvé v historii se podařilo české písni probojovat do finále. Česká republika tak měla možnost představit se 204 miliónům diváků ve 42 zemích. Obě semifinále a finále na kanálech ČT1 a ČT2 dokázala k televizním obrazovkám přitáhnout bezmála 2 miliony diváků.

„Jsem moc rád, že opět dostaneme příležitost reprezentovat Českou republiku v největší světové zábavné show. Naší prioritou je neustále zvyšovat kvalitu, a to jak ve výběru soutěžní písně a interpreta, tak v prezentaci na samotné soutěži,“ říká vedoucí dramaturg centra zábavné tvorby Jan Bors.

Píseň bude vybírat odborná porota složena ze zástupců České televize a respektovaných hudebních odborníků. Ta následně zvolí i interpreta, který bude v dalším ročníku ESC Českou republiku reprezentovat. Výběr skladby otevřen pro autory z celého světa, své návrhy mohou zasílat až do 30. listopadu na adresu esc2017@ceskatelevize.cz. Základní podmínkou je, že přihlášená skladba o maximální délce 3 minuty nesmí být nikde zveřejněna ani hrána před termínem 1. září 2016 a nahrávka musí být dodána včetně textu a referenčního zpěvu.

„Najít píseň, která odpovídá současným světovým trendům a kvalitám a zároveň obstojí ve vysoké konkurenci na ESC, je velmi složité. I u českých interpretů je naprosto běžné, že spolupracují se zahraničními autory a producenty. Jsem přesvědčen, že co nejširší otevření výběru písně je především cestou k vyšší kvalitě,“ doplňuje Jan Potměšil, pověřený kreativní producent projektu.

Eurovision Song Contest je hudební soutěž pořádaná aktivními členy Evropské vysílací unie. Jedná se o nejsledovanější nesportovní událost na světě, kterou kromě zúčastněných zemí přenáší i Austrálie, Brazílie, Japonsko a USA. Jde o jeden z nejdéle běžících pořadů v televizní historii – první ročník se uskutečnil v roce 1956. Mezi nejvýraznější vítěze soutěže patří ABBA, Celine Dion, Julio Iglesias, Olivia Newton-John, Cliff Richard, Loreen a řada dalších.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…