České dráhy: V sobotu pojede parní vlak na Audienci u Karla I. v Brandýse nad Labem

01.05.2019 17:17

Tuto sobotu 4. května vypraví České dráhy parní vlak v čele s lokomotivou 556.0506 „Štokr“, který pojede z Prahy-Smíchova na tradiční oslavy Audience u císaře Karla I. v Brandýse nad Labem.

České dráhy: V sobotu pojede parní vlak na Audienci u Karla I. v Brandýse nad Labem
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Z Brandýsa mohou zájemci pokračovat vyhlídkovým vlakem přes Neratovice až do Mělníka a zpět. Vlaková souprava bude sestavena z historických osobních vozů a v úseku mezi Prahou a Brandýsem nad Labem v ní bude zařazen také salonní vůz Františka Ferdinanda d’Este. Parním vlakem pojede v části trasy také vnuk posledního rakouského císaře Karla I. se svou rodinou. Soupravu doprovodí uniformovaní vojáci z dob monarchie.

Parní vlak bude odjíždět z Prahy-Smíchova v 9:16 a pojede po trase přes Prahu hl.n. (odj. v 9:27), Prahu-Vysočany (odj. 9:41) a Neratovice (odj. 10:28). Příjezd do Brandýsa nad Labem je naplánován na 10:58. Po dozbrojení vodou bude pro rodiny dětmi a fanoušky nostalgických vlaků přichystána vyhlídková jízda přes Neratovice a Všetaty do Mělníka a zpět s odjezdem ve 12:28. Zpět z Brandýsa nad Labem do Prahy se souprava vydá v 16:27 a do Prahy hl.n. přijede v 18:07.

V soupravě budou zařazeny historické vozy tzv. Rybáky s dřevěnými lavicemi ze 40. let minulého století, vozy řady Bai a bufetový vůz. Parní vlak letos poveze také Ferdinandův salonní vůz, který přesně před 110 roky vyrobila slavná pražská továrna Ringhoffer. Vůz byl určen pro cestování následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este. Po vzniku republiky vůz sloužil i pro potřeby prezidenta T. G. Masaryka. Salonní vůz bude od 11:30 do 15:30 hod. vystaven u rampy na nádraží v Brandýse nad Labem.

Po příjezdu vlaku do Brandýsa nad Labem se v 11 hodin vydá od nádraží průvod vojenských historických jednotek, které následně ve 12 hodin slavnostně nastoupí v Rudolfinské zahradě brandýského zámku. Na 13. hodinu je připravena Audienční mše svatá u relikvie císaře a krále Karla I. v kostele Obrácení sv. Pavla. O hodinu později začne doprovodný kulturní program v zámecké zahradě – procházka císařské a královské Výsosti zahradou a zahradní slavnost (od 14:00), ukázky sokolnictví (od 15:00) a manévry císařského vojska (od 17:00). Na nádvoří zámku bude od 16 hodin připraven promenádní koncert, v 18 hodin pak začne v synagoze audienční koncert v podání Graffova kvarteta.

Jízdenka z Prahy do Brandýsa a zpět bude stát dospělé cestující 300 Kč, za vyhlídkovou jízdu z Brandýsa do Mělníka a zpět zaplatí 240 Kč. Dětem od 6 do 15 let, seniorům nad 65 let a cestujícím s průkazy ZTP a ZTP/P je určené snížené jízdné, děti do 6 let se přepravují zdarma bez nároku na místo k sezení. V prodeji budou také úsekové jízdenky. Jízdenky na historický vlak se prodávají v předprodeji u všech pokladen Českých drah, součástí jízdních dokladů pro úsek z Prahy do Brandýsa nad Labem jsou i místenky k sezení. Jízdenky pro vyhlídkovou jízdu z Brandýsa nad Labem do Mělníka a zpět se prodávají pouze v pokladně v Brandýse nad Labem a ve vlaku. Prodej bude zajišťovat také vlakový personál, doklady jsou v tomto případě bez garance místa k sezení.

Jídzní řády ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…