České dráhy přepravily na 5300 předhlášených vozíčkářů, nejvíc v historii

17.02.2016 14:26

České dráhy v loňském roce zajistily 5 297 zaregistrovaných přeprav cestujících na vozíku, kteří si objednali přepravu prostřednictvím elektronického systému. Je to nejvíce v historii železniční dopravy.

České dráhy přepravily na 5300 předhlášených vozíčkářů, nejvíc v historii
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Denně jsou ještě přepravováni další imobilní cestující bez registrace. V roce 2014 bylo přitom zaregistrováno více než 4 300 přeprav vozíčkářů. Meziročně tak vzrostl zájem o cestování vlakem mezi osobami upoutanými na vozík skoro o čtvrtinu. V současnosti je v některé dny dokonce taková poptávka vozíčkářů po cestě vlakem, jako byla na počátku 90. let za celý rok.

„Rostoucí poptávka určitě souvisí s rozšiřováním naší nabídky bezbariérových vlaků a odstraňováním bariér v železničních stanicích,“ říká Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu, a dodává: „V letošním roce nabízíme rekordní počet 4 656 bezbariérových spojů od lokálek po dálkové expresy. Některé linky jsou dokonce zcela bezbariérové a díky nízkopodlažním vozidlům a moderním zastávkám cestují ročně další stovky vozíčkářů i bez objednání a naší asistence. Skutečné počty přepravených vozíčkářů tak jsou podstatně vyšší. Z důvodu nedokončené obnovy vozového parku bohužel zatím nejsou bezbariérově přístupné všechny vlakové linky, ale na odstranění zbývajících bariér pracujeme. Například v letošním prvním pololetí postupně vyměníme staré soupravy za nové bezbariérové na rychlíkové lince Praha – Pardubice – Svitavy – Brno.“

V současném jízdním řádu je nově zajištěna bezbariérová přeprava na rychlíkové lince Brno – Břeclav – Otrokovice – Přerov – Olomouc a vedle nyní řešené rychlíkové linky Praha – Pardubice – Svitavy – Brno je v plánu národního dopravce během prvního pololetí ještě nabídka bezbariérové přepravy u vlaků EuroCity Praha – Ústí nad Labem – Děčín – Německo. Osobám se zdravotním postižením včetně vozíčkářů slouží také podrobný informační servis, objednávkový systém, přehled o přístupnosti stanic a vlaků a další informace na webu www.cd.cz/bezprekazek.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…