Český červený kříž na Ukrajinu vyslal 56 misí s 520 tunami pomoci

28.02.2024 7:23 | Tisková zpráva

Dne 24. 2. 2024 jsme si připomněli již druhé výročí počátku ruské invaze na Ukrajinu. Po celé dva roky poskytuje Český červený kříž pomoc obětem tohoto mezinárodního ozbrojeného konfliktu, přímo na Ukrajině i na území ČR. Na Ukrajinu vyjelo 56 misí s 520,3 tuny zdravotnické pomoci v hodnotě 182,4 milionu korun a v ČR jsme pomohli 752 tisícům lidí, které válka vyhnala z domovů.

Český červený kříž na Ukrajinu vyslal 56 misí s 520 tunami pomoci
Foto: ČČK
Popisek: Český červený kříž - logo

Invaze ruských vojsk na Ukrajinu přede dvěma lety posunula konflikt, který na Ukrajině již dekádu probíhal, do úrovně mezinárodního ozbrojeného konfliktu intenzity, které jsme v Evropě již odvykli.

Tato válka působí nezměrné utrpení desítkám milionů lidí a Červený kříž se je snaží zmírňovat, snaží se působit především přímo v místech, kde toto utrpení vzniká – lidé jsou ohrožováni následky vojenských operací, musí opouštět své domovy, ztrácejí kontakt se svými blízkými, nedostává se jim zdravotní péče, mají nouzi o vodu, potraviny a další nezbytné životní potřeby, upadají do moci nepřítele…

Český červený kříž navázal na pomoc poskytovanou na Ukrajinu již od roku 2014 – první zásilka naší pomoci dorazila na Ukrajinu již pátý den po invazi, jako vůbec první z Česka.

Pomoc ČČK směřovaná na Ukrajinu byla a stále je zaměřena na zlepšení dostupnosti zdravotní péče, na posílení jejích poskytovatelů, protože válka systém zdravotní péče vždy rozvrací a současně přináší nárůst počtu raněných. Zdravotní péče je navíc předstupněm veškeré další pomoci. Našim hlavním partnerem na Ukrajině jsou ukrajinští kolegové a jejich mobilní zdravotnické týmy i vybrané nemocnice

V posledních dvou letech Český červený kříž:

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49983 lidí

  • uskutečnil 56 misí se zdravotnickou pomocí, ­
    - hodnota materiální pomoci činí 182,4 mil. Kč, ­
    - hmotnost materiální pomoci činí 520,3 tun, 
  • poskytl zdravotnickým týmům Červeného kříže na Ukrajině – působí i přímo v místech ohrožených boji a vybraným zdravotnickým zařízením:
    - ­ zdravotnický materiál – desítky tisíc kusů (traumasety, zdrav. batohy, popáleninové sety, sety polní chirurguie, infúzní sety, injekční stříkačky, dlahy, zevní fixátory, nosítka …), ­
    - zdravotnické stany (včetně teplovzdušného vytápění a elektrocentrál)
    - ­ zdravotnické přístroje (RTG přístroje, ultrazvuky, odsávačky, monitory živ. funkcí, plic. ventilátory, oxymetry, tonometry, dermatomy…),
    - ­ vybavení nemocnic (postele, stretchery, …)
    - ­ léčiva (analgetika, antibiotika, …), ­
    - prostředky pro osobní bezpečnost (přilby, ochranné vesty) a komunikaci (vysílačky, satelitní přístroje, navigace),
    - ­ zařízení pro úpravu pitné vody, 
  • jako součást naší pomoci poskytl také sanitky (včetně mobilní JIP nebo Mercedesů Benz Atego, které umožňují najednou transportovat osm ležících raněných, nebo speciální pásové ambulance Hagglunds BV, která se dostane i tam, kde klasické auto nemá šanci a zasahovala např. po protržení kachovské přehrady) a zdravotnická odsunová vozidla – celkově na Ukrajině již jezdí 59 námi dodaných sanitek a zdravotnických vozidel. 
  • podpořil také ukrajinské hasiče chránící civilisty před následky útoků – dodali jsme novou výstroj – zásahové oděvy, přilby, speciální obuv apod. 
  • zajistil transport raněných a nemocných z Ukrajiny k ošetření v ČR či jiné evropské zemi v rámci programu MEDEVAC MV 
  • podílel se na sjednocení rodin rozdělených válkou.

Na našem území se ČČK se již po dva roky zapojuje do pomoci ukrajinským uprchlíkům:

  • vynaložil na tuto pomoc přes 127 milionů Kč
  • materiální pomoc přesáhla 800 tun 
  • pomohli jsme 752 tisícům lidí, z toho např.
    - ­416 tisíc osob obdrželo humanitární pomoc ­
    - 333 tisícům lidí byla poskytnuta psychosociální podpora
  • působili jsme v centrech pomoci (KACPU, ACP, samostatná kontaktní místa ČČK), zajišťovali zdravotnickou pomoc a psychosociální podporu, krizové linky, pro děti jsme připravili adaptační kurzy, ve společném projektu s UNICEF jsme pomáhali dětem se zdravotními problémy apod.
  • speciální činností ČČK je Pátrací služba Červeného kříže umožňující rodinám pátrat po jejich blízkých nebo si s nimi vyměňovat zprávy osobní povahy.

Pomoc ČČK je součástí rozsáhlé humanitární operace Mezinárodního hnutí Červeného kříže a Červeného půlměsíce – zasahují národní společnosti (především Červené kříže obou válčících zemí a různou měrou i dalších 58 národních společností ČK), Mezinárodní výbor ČK a Mezinárodní federace společností ČK&ČP. Za poslední dva roky:

  • v terénu pomáhalo 130,5 tisíc členů a zaměstnanců ČK&ČP
  • pomoc byla poskytnuta 40,8 milionu válkou ohrožených lidí, z toho např. ­
    - 18,0 mil. osobám byla poskytnuta základní pomoc (ubytování, jídlo, hygienické potřeby, …), ­
    - 1,3 mil. lidem byla poskytnuta zdravotnická pomoc a péče,
    - ­ 15,3 mil. lidí je odkázáno na pitnou vodu zajištěnou Červeným křížem, ­
    - 2,2 mil. lidí byla poskytnuta pomoc na opravu obydlí ­
    - 378 tisícům byla poskytnuta ochrana (pátrání po nezvěstných, pomoc nedoprovázeným dětem, návštěvy a pomoc osob zbavených svobody – váleční zajatci a internovaní civilisté, …).

Naše pomoc musí pokračovat, protože je potřeba

Pomoc Českého červeného kříže financujeme především z veřejné finanční sbírky, na níž se sešlo 327 milionů Kč (bohužel loňský rok do sbírky přinesl již jen jednotky mil. Kč), příspěvků sponzorů, Mezinárodní federace ČK&ČP, UNICEF, Ministerstva zahraničí a dalších.

Děkujeme všem za podporu, bez níž bychom tuto pomoc nemohli realizovat, a věříme, že nám lidé i řada institucí umožní nadále v naší pomoci pokračovat.

Na Fondu humanity ČČK koná Český červený kříž i nadále veřejnou finanční sbírku pro pomoc obětem války na Ukrajině: č.ú. 333999/2700, v.s. 1502 QR kód:

QR

Rozhraní pro platbu on-line je dostupné ZDE.

Děkujeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…