Český rozhlas Dvojka odvysílá premiéru rozhlasové inscenace Paříž ve XXII. století

27.03.2014 15:34

V sobotu 29. března od 13.05 hodin odvysílá Český rozhlas Dvojka premiéru inscenace „Paříž ve XXII. století“ sepsané na motivy románu Julese Vernea „Paříž ve 20. století“.

Český rozhlas Dvojka odvysílá premiéru rozhlasové inscenace Paříž ve XXII. století
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Po dílech Patnáctiletý kapitán, Hvězda jihu, Na kometě (cena za nejlepší inscenaci roku v anketě Neviditelný herec a zároveň za nejlepší mužský herecký výkon pro Viktora Preisse) a Tajemství Viléma Storitze (cena za nejlepší herecký výkon pro Ivana Trojana) se jedná o dosud pátou inscenaci verneovského cyklu na vlnách Dvojky.

Paříž ve dvacátém století je vědeckofantastický román francouzského spisovatele Julese Vernea. Autor ho napsal roku 1863 a líčí v něm velmi ponurý obraz lidské společnosti za sto let. Lidstvo na jedné straně využívá obrovské technické vymoženosti, ale na druhé straně prochází fatálním úpadkem vzdělanosti, který sebou přinesl konzumní a uspěchaný způsob života. Verneův nakladatel Hetzel tenkrát odmítl román pro jeho pesimismus vydat. Jules Verne tak dílo založil mezi ostatní rukopisy a časem byl román dokonce považován za ztracený. Roku 1989 ho náhodou objevil v trezoru autorův pravnuk Jean, a jakmile byl román roku 1994 ve Francii vydán, zaznamenal obrovský úspěch.

Autor původního rozhlasového scénáře, volně inspirovaného románem, Dimitrij Dudík posunul čas děje o dvě stě let kupředu – do Paříže ve XXII. století a představil si verneovskou optikou svět budoucnosti. A nevyšla z toho, pravda, žádná idylka. Mamutí právní firmy, banky přesunující z účtu na účet závratné sumy a generující tak umělý zisk a všudypřítomné reklamní produkty. Svět pozbyl lidský rozměr. A kultura? Zbytečnost. Verneova předloha s sebou tentokrát prioritně nenese obvyklé četné dějové zvraty a dobrodružné situace. Zato poskytuje varování, přináší poselství, působí jako zvednutý ukazováček nikoli do budoucna, ale pro dnešek.

„Není vám to povědomé? Život se zběsile a nervózně žene vpřed, lidé využívají nejrůznější technické a vědecké vymoženosti natolik, že ztrácejí schopnost běžné mezilidské komunikace. Ti, kteří jsou však schopni svobodně myslet a zastavit se ve všudypřítomném shonu, zjišťují, že tento svět není šťastný. Jejich uspěchaný život plný povrchnosti a překotnosti je poháněn nutností stále většího výkonu, spotřeby, konzumu a bohatství, z lidí se staly stroje bez duše na vydělávání peněz. Město řídí přebujelá byrokracie a automaty, ovládají je úředníci, lobbisti, reklamní agentury a finanční korporace. To je pro mě na tomto Verneovu románu zajímavé a vizionářské, proto jsem tuto rozhlasovou hru podle románu Julese Vernea napsal. A proto taky co nejvýrazněji akcentujeme toto autorovo poselství a varování.“ uvedl autor a režisér Dimitrij Dudík.

V hlavních rolích se představí: Michel Dufrenoy – Kryštof Hádek, Stanislas Boutardin, jeho strýc, vrchní bankéř města Paříže – Jiří Štěpnička, Athanas Boutardin, jeho bratranec – Jiří Langmajer, Jakub Žáček, Tereza Bebarová, Arnošt Goldflam, Josef Somr, Radim Vašinka, Lucie Černíková a další. Rozhlasovou inscenaci natočilo Centrum výroby Českého rozhlasu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…