Český rozhlas Radioservis: Bohumír Stehlík – PICTURES

20.07.2022 17:17 | Tisková zpráva

Každý klavír má jinou duši. První měkce chlácholí ukolébavkou, druhý vypráví moudře jako stařec o životě, jiný kypí energií jako mladý hřebec a rozhoupe lustr v sále. Při koncertech se klavírista setkává se spoustou nástrojů různých zvukových kvalit a barev.

Český rozhlas Radioservis: Bohumír Stehlík – PICTURES
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Bohumír Stehlík se rozhodl tyto rozdílné kvality zaznamenat a výsledkem je velmi netradiční CD Pictures, které v deseti hudebních obrazcích posluchači předkládá osm obrázků klavírů věhlasných značek – Steinway, Bösendorfer, Fazioli, Petrof a další.

Na CD posluchač najde jednak improvizace – nepřipravené, nahrané na první pokus, kdy klavírista čekal, jaká hudba ke němu přijde, i ty krátce připravené. Dále se zde nachází originální kompozice, které byly vybrány k charakterům jednotlivých nástrojů. Album je osobním hudebním vyjádřením, kdy autor a interpret v jedné osobě reflektuje své pohnutky a pocity, a také zajímavou sondou do nádherného světa klavírů.

Obsah CD:
1. Bayreuther (improvisation) - Steingraeber & Sohne D-232
2. Calm – Petrof P284 Mistral
3. Vox Maris – Fazioli F278
4. Light Frenzy (improvisation) - Steinway B-211
5. Carillon (improvisation) - Bösendorfer 290 Imperial
6. 440 Hz – Steinway D-274
7. Aeolian Harp - Ant. Petrof 275
8. Utopia (improvisation) - Feurich 220
9. Farewell – Bechstein D282
10. Ambient (improvisation) - Shigeru Kawai SK-EX
11. Theme (improvisation) - Shigeru Kawai SK-EX
12. Goodnight – Fazioli F278
Celkový čas: 52:06

Bohumír Stehlík (*1990, Praha) je jeden z předních klavíristů mladší generace. Vyniká svou instrumentální zručností a neobvyklou hudební vyjadřovací schopností.

Vystudoval pražské Gymnázium Jana Nerudy s hudebním zaměřením v klavírní třídě profesorky Iriny Kondratěnko. Po roce na Akademii múzických uměni v Praze zamířil do Švédska, kde v letech 2010–2016 studoval na jedné z nejprestižnějších skandinávských hudebních škol – Hudebním institutu Edsberg pod Royal College of Music ve Stockholmu pod vedením profesora Matse Widlunda.

Bohumír je laureátem řady klavírních soutěží (např. Ljunggrenska tavlingen – 1. cena, Stockholm International Music Competition – 2. cena, Concertino Praga – 1. cena ad.). Byl rovněž oceněn stipendii Královské švédské hudební akademie, stipendiem Yamaha
ad. S komorním souborem Duo du Reve s flétnistkou Janou Jarkovskou obdržel řadu ocenění v soutěžích komorní hudby (ProMusicis France Award – vítěz, Salieri-Zinetti International Chamber Music Competition – 3. cena, ISA Open Awards – vítěz, Val Tidone International Chamber Music Competition – 1. cena).

Pravidelně vystupuje sólově i na komorních koncertech, je členem mezinárodního komorního souboru Ensemble D´Accord a spolku Lieder Society. Kromě koncertní činnosti spolupracuje s Českým rozhlasem, je uměleckým vedoucím klasické odnože festivalu Povaleč ve Valči u Karlových Varů a místopředsedou hudebního sdružení D´Accord sídlícího v Německu. Jako pedagog působil na hudební akademii Ingesund při Karlstadské univerzitě ve Švédsku a od října 2016 vyučuje na Janáčkově akademii múzických uměni v Brně. Je také varhaníkem poutního kostela Jména Panny Marie ve Křtinách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…