Český statistický úřad: Celková důvěra v ekonomiku se v březnu zvýšila

24.03.2023 13:58 | Tisková zpráva

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se ve srovnání s únorem zvýšil o 2,2 bodu na hodnotu 93,9, při rozdílném vývoji jeho složek. Indikátor důvěry podnikatelů vzrostl o 2,7 bodu na hodnotu 95,2 a indikátor důvěry spotřebitelů se mírně snížil o 0,6 bodu na hodnotu 87,1.

Český statistický úřad: Celková důvěra v ekonomiku se v březnu zvýšila
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Důvěra v ekonomiku mezi podnikateli se v březnu zvýšila v průmyslu a obchodě. Ve stavebnictví a ve vybraných službách se ve srovnání s minulým měsícem snížila. 

„Růst důvěry v ekonomiku v březnu pozitivně ovlivnili především podnikatelé v průmyslu, a to výrazným meziměsíčním zvýšením očekáváné výrobní činnosti v následujících třech měsících. Ještě výraznějšímu růstu důvěry ale brání přetrvávající slabé vyhlídky očekávané poptávky pro následující měsíce,“ uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Mezi spotřebiteli se důvěra v ekonomiku meziměsíčně mírně snížila. Domácnosti se méně obávají zhoršení celkové ekonomické situace. Hůře ale hodnotí svou současnou finanční situaci ve srovnání s předchozími dvanácti měsíci. Počet respondentů očekávajících zhoršení jejich finanční situace v následujících 12 měsících se ale téměř nezměnil. Podíl spotřebitelů, kteří se domnívají, že současná doba není vhodná k pořizování velkých nákupů, se meziměsíčně zvýšil.

„Výraznější růst důvěry mezi spotřebiteli z předchozích dvou měsíců se v březnu mírně přibrzdil. Domácnosti hůře hodnotí zejména svou současnou finanční situaci a více než třetina z nich uvádí, že měsíčně sotva vyjdou se svými finančními prostředky,“ sdělila Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…