Český statistický úřad: Ceny zemědělských výrobců meziročně poklesly

18.05.2018 11:07

Meziměsíčně klesly ceny zemědělských výrobců o 2,4 %, ceny průmyslových výrobců vzrostly o 0,2 %, ceny stavebních prací o 0,2 % a tržních služeb pro podniky o 0,6 %. Meziročně byly ceny zemědělských výrobců nižší o 1,9 %, ceny průmyslových výrobců se nezměnily. Ceny stavebních prací byly vyšší o 2,4 %, ceny tržních služeb pro podniky o 1,7 %.

Český statistický úřad: Ceny zemědělských výrobců meziročně poklesly
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziměsíční srovnání

Ceny zemědělských výrobců se snížily o 2,4 %. Klesly ceny brambor o 7,0 %, vajec o 6,1 %, mléka o 2,7 %, olejnin o 2,5 % a drůbeže o 1,7 %. Zvýšily se ceny obilovin o 0,3 % a jatečných prasat o 0,8 %.

Ceny průmyslových výrobců vzrostly o 0,2 %. Zvýšily se zejména ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny obecných kovů a kovodělných výrobků byly vyšší o 0,3 % a stejně vzrostly také ceny dřeva, papíru a tisku. Snížily se ceny dopravních prostředků o 0,2 %, z toho ceny dílů a příslušenství pro motorová vozidla o 0,3 %. Ceny chemických látek a výrobků byly nižší o 0,5 % a ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku o 0,1 %, z toho ceny zpracovaného masa a výrobků z masa o 0,7 %.

Ceny stavebních prací dle odhadů vzrostly o 0,2 % a ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví o 0,5 %.

Ceny tržních služeb pro podniky se zvýšily o 0,6 %. Vzrostly ceny za služby v oblasti zaměstnání o 5,1 %, za reklamní služby a průzkum trhu o 5,0 % a za architektonické a inženýrské služby o 2,2 %. Klesly ceny za služby poradenství v oblasti řízení o 0,5 %. Ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby vzrostly o 0,3 %.

Meziroční srovnání

Ceny zemědělských výrobců byly nižší o 1,9 % (v březnu vyšší o 1,6 %). V rostlinné výrobě se ceny snížily o 3,0 %, klesly ceny olejnin o 13,7 % a brambor o 7,3 %. Ceny ovoce vzrostly o 25,1 %, čerstvé zeleniny o 9,6 % a obilovin o 3,0 %. V živočišné výrobě byly nižší ceny o 0,8 %, klesly ceny jatečných prasat o 15,4 %, vajec o 7,1 % a drůbeže o 0,3 %. Ceny mléka byly vyšší o 4,9 % a skotu o 2,0 %.

Ceny průmyslových výrobců se v úhrnu nezměnily (v březnu se zvýšily o 0,1 %). Vzrostly především ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o 1,7 %, obecných kovů a kovodělných výrobků o 1,5 % a těžby a dobývání o 4,6 %. Zvýšily se také ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Nejvýznamněji se snížily ceny dopravních prostředků o 3,5 %, z toho ceny dílů a příslušenství pro motorová vozidla o 5,4 %. Ceny chemických látek a výrobků klesly o 6,5 %. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku byly nižší o 0,3 %, z toho ostatních potravinářských výrobků o 5,0 % a zpracovaného masa a výrobků z masa o 2,4 %. Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin meziročně nejvíce vzrostly ceny energií o 2,4 %.

Ceny stavebních prací se dle odhadů zvýšily o 2,4 % (stejně jako v březnu po zpřesnění). Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly vyšší o 2,3 % (v březnu o 1,8 %).

Ceny tržních služeb pro podniky byly vyšší o 1,7 % (v březnu o 1,8 %). Vzrostly především ceny za služby v oblasti zaměstnání o 16,7 %, za bezpečnostní a pátrací služby o 10,3 %, za poštovní a kurýrní služby o 5,3 % a za pojištění a za architektonické a inženýrské služby shodně o 3,4 %. Dále byly vyšší ceny za vydavatelské služby o 3,1 %, za služby v oblasti nemovitostí o 2,9 % a za reklamní služby a průzkum trhu o 1,8 %. Nižší byly ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě o 2,5 %. Ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby byly vyšší o 1,9 % (v březnu o 1,8 %).

Ceny průmyslových výrobců v EU – březen 2018 (předběžná data)

V zemích Evropské unie (EU28), podle údajů zveřejněných Eurostatem, se ceny průmyslových výrobců v březnu meziměsíčně zvýšily o 0,2 % (v únoru se ceny nezměnily). Nejvyšší růst cen činil 0,6 %, a to celkem v šesti zemích EU, mezi nimi bylo i Polsko. V České republice ceny vzrostly o 0,3 %, v Německu o 0,2 %, v Rakousku zůstaly ceny beze změny. Na Slovensku byly ceny nižší o 0,1 %. Ceny se snížily nejvíce ve Španělsku o 0,9 %.

Meziročně byly ceny v EU28 v březnu vyšší o 2,4 % (v únoru o 1,8 %). Ceny se zvýšily nejvíce v Estonsku o 7,3 %. Na Slovensku ceny vzrostly o 3,3 %, v Německu o 2,0 %, v Rakousku o 1,7 %, v Polsku o 1,5 % a v České republice o 0,1 %. Ceny se nejvíce snížily na Kypru o 2,0 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…