Český statistický úřad: Muži a ženy v krajích České republiky

31.10.2019 18:05

krajské správy Českého statistického úřadu dnes vydávají analýzy zaměřené na charakteristiku života žen a mužů v jednotlivých krajích a jejich dílčích územních částech. Analýzy nabízejí přehledy z pohledu demografického, průběhu vzdělávání, bydlení a domácností, postavení na trhu práce či účasti na životě společnosti doplněné o mezikrajská srovnání.

Český statistický úřad: Muži a ženy v krajích České republiky
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

V posledních 10 letech se ve všech krajích narodilo více chlapců než děvčat a mírně převažují muži nad ženami také v produktivním věku. Naopak ve věku 65 a více let ve všech krajích převládají ženy. Nejvýrazněji ženy převažují ve věku 80 a více let, na konci roku 2018 byla jejich převaha největší ve Zlínském kraji (215,0 žen na 100 mužů) a naopak nejmenší v Plzeňském (183,9 žen). Ženy se častěji stěhují za svým partnerem, proto nacházíme v ženské populaci mnohem nižší zastoupení rodaček (bydlících v obci svého narození).

Zvyšuje se také úroveň vzdělanosti, přičemž vzdělanost žen roste výrazněji. Ženy ve srovnání s muži preferují odlišná odvětví zaměstnání a pobírají nižší starobní důchody. Zájem žen kandidovat do zastupitelstev obcí (městysů a měst) je oproti mužům dlouhodobě nižší a v čase roste jen pozvolna. Při komunálních volbách v říjnu 2018 byl podíl žen mezi kandidáty nejvyšší v Praze (38,0 %) a Ústeckém kraji (36,5 %) a naopak nejnižší v Kraji Vysočina (28,7 %) a Jihočeském kraji (30,5 %).

Podrobnější pohled na postavení žen a mužů v jednotlivých krajích připravený především  v podobě grafů, kartogramů a stručného analytického textu je k dispozici na webu Českého statistického úřadu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…