Český statistický úřad zve na Evropský den statistiky

16.10.2017 11:10

Tento týden si připomínáme význam oficiální statistiky. Na pátek 20. října totiž připadá Evropský den statistiky. ČSÚ připravil zajímavý program. Mimo jiné můžete navštívit jindy nepřístupné prostory Ústřední statistické knihovny nebo výstavu Příběh statistiky.

Český statistický úřad zve na Evropský den statistiky
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Evropský den statistiky symbolizuje nezávislost a apolitičnost národních statistických úřadů. Poukazuje na to, že oficiální statistika je velmi důležitým a důvěryhodným zdrojem dat pro většinu sfér lidské činnosti a že je zapotřebí pečovat o její nestrannost a kvalitu,“ řekla k zahájení týdenní akce předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Program odstartuje dnes dopoledne tiskovou konferencí na téma nejoblíbenější jména dětí narozených v lednu 2017. Představíme nejčastější jména dětí a rodičů podle jednotlivých krajů nebo přehled neobvyklých dětských jmen. Na Twitteru (ZDE) pod hashtagem #StatsDay2017 doplníme statistiky křestních jmen názornými infografikami. Další infografiky budou věnovány porovnání České republiky s ostatními členskými zeměmi Evropské unie.

Dnes odpoledne začne ve veřejně přístupných prostorách budovy ČSÚ v Praze výstava Příběh statistiky. Poutavé postery zobrazují vývoj světové i české statistiky od počátků lidstva až po současnost. Expozice potrvá do konce listopadu.

Ve středu 18. října od 9 do 17 hodin můžete v Praze na Skalce v rámci dne otevřených dveří navštívit jedinou statistickou knihovnu v Česku. Představíme vám unikátní archivní publikace ze zdejšího knihovního fondu. O statistice a činnosti ČSÚ se více dozvíte od zaměstnanců informačních služeb.

V návaznosti na probíhající akci také zveřejníme digitální publikaci Eurostatu o životě žen a mužů v Evropské unii. Vyjde ve středu na internetových stránkách (ZDE). Publikována bude v českém jazyce.

Samotný Evropský den statistiky připadá na pátek 20. října, kdy budou v ČSÚ vrcholit přípravy na zpracování výsledků parlamentních voleb. V této souvislosti budeme na Twitteru publikovat speciální infografiky.

Více informací naleznete na webu ČSÚ na samostatné stránce ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…