Český telekomunikační úřad: Novelizací zákona o elektronických komunikacích se zhoršilo postavení spotřebitele

29.06.2015 15:30

Zpráva ze zasedání Rady Českého telekomunikačního úřadu v 26. týdnu 2015:

Český telekomunikační úřad: Novelizací zákona o elektronických komunikacích se zhoršilo postavení spotřebitele
Foto: ČTÚ
Popisek: ČTÚ

Rada Českého telekomunikačního úřadu rozhodla o vydání opatření obecné povahy, části plánu využití rádiového spektra PV-P/7 pro kmitočtové pásmo 2,7 až 4,2 GHz a PV-P/12 pro kmitočtové pásmo 1,7 až 1,9 GHz. Obě rozhodnutí úřad publikuje v Telekomunikačním věstníku.

Důvodem nového vydání části plánu využití rádiového spektra PV-P/7 jsou úpravy podmínek rozvoje pásma 3,4 − 3,8 GHz pro vysokorychlostní přístupové mobilní sítě. Jde tedy o úpravu, která předchází aukci kmitočtů v pásmu 3,6 − 3,8 GHz s plánovaným začátkem do konce letošního roku. Úřad i na základě obdržených připomínek z veřejné konzultace potvrdil, že pásmo je technologicky neutrální a lze v něm provozovat libovolnou pohyblivou službu, nikoli jen mobilní vysokorychlostní komunikace IMT.

Členové Rady ČTÚ se také seznámili se souhrnnou zprávou o opatřeních, která úřad podnikl na zvýšení ochrany spotřebitele v oblasti elektronických komunikací. Mnohé problémy, které úřad řešil v minulosti, jako jsou smluvní pokuty, automatické prodlužování smlouvy, retenční nabídky či volací jistiny, operátoři upravili ve svých smlouvách tak, jak úřad doporučil. Nicméně i tak zpráva konstatuje, že novelizací zákona o elektronických komunikacích (ZEK) loni na podzim došlo ke zhoršení postavení spotřebitele. Největší problémy panují v oblasti informování účastníků o jednostranných změnách smluv, automatického dokupování dat nad rámec limitu či situace účastníků v případě, že mobilní virtuální operátor ukončí svou činnost.

I letos úřad plánuje komplexně analyzovat smluvní podmínky především u poskytovatelů služeb s velkým počtem zákazníků.

Rada ČTÚ dále přijala informaci o aktuálním stavu právní úpravy, týkající se působnosti ČTÚ, a připravovaných změnách a stavu jejich projednávání. Jmenovitě o novele zákona o zpravodajských službách, novele ZEK, novele zákona o poštovních službách (ZoPS), novele zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání a zákona o bezpečnostní činnosti. Zástupci úřadu rovněž Radu informovali o stavu rozhodování sporů podle § 127 ZEK mezi podnikateli v elektronických komunikacích a sporů o přístup k poštovní infrastruktuře podle § 34 ZoPS. Za poslední rok úřad zahájil 13 správních řízení o sporech mezi podnikateli v elektronických komunikacích a jeden spor týkající se přístupu k prvkům poštovní infrastruktury.

Detailní informace o aktivitách regulátora zájemci naleznou v červnové měsíční monitorovací zprávě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…