Cvičné montáže mobilních prvků protipovodňové ochrany na dolním Labi proběhly úspěšně

01.12.2015 17:50

Na dolním Labi se v říjnu a listopadu letošního roku uskutečnily cvičné montáže mobilních prvků v Děčíně, Křešicích, Ústí nad Labem a Lovosicích. Na všech místech zkoušky úspěšně prověřily praktické činnosti směřující pro jejich včasnou instalaci v případě nebezpečí povodně.

Cvičné montáže mobilních prvků protipovodňové ochrany na dolním Labi proběhly úspěšně
Foto: Povodí Labe
Popisek: Povodí Labe

Cvičné montáže na dolním Labi zahájila v sobotu 10. října 2015 montáž mobilních prvků protipovodňové ochrany na pravém břehu Labe v Děčíně, který je chráněn od září roku 2013 kombinací těsnících podzemních a nadzemních stěn s mobilním hrazením. Zvýšení ochrany městské zástavby hrázemi si v Děčíně vyžádalo bezmála 280 mil. Kč.

V sobotu 17. října 2015 pokračovaly zkušební instalace v obci Křešice. Obec Křešice je chráněna trvalými betonovými zdmi a zídkami v kombinaci s mobilními prvky od roku 2011, kdy byla výstavba protipovodňové ochrany za bezmála 197 mil. Kč dokončena. Linie protipovodňové ochrany o délce přesahující 2,3 km chrání území o rozloze 145 ha.

Od pátku 23. do neděle 25. října 2015 se uskutečnila cvičná instalace mobilních protipovodňových zábran protipovodňové ochrany levého břehu města Ústí nad Labem s funkční zkouškou protipovodňových uzávěrů na kanalizaci a rozmístěním čerpací techniky. Levý břeh města Ústí nad Labem je chráněn od roku 2014, kdy byla výstavba protipovodňové ochrany za 338 mil. Kč dokončena. Linie protipovodňových opatření je tvořena podzemními konstrukcemi (injektážní clony), mobilními protipovodňovými zábranami, pevnými stěnami a zesílením železničního tělesa pro omezení propustnosti podloží. Celková délka ochranných prvků činí 906 m (zdi) a 487m (mobilní hrazení).

Jako poslední proběhla v termínu od pondělí 9. do soboty 14. listopadu 2015 cvičná instalace mobilních protipovodňových zábran protipovodňové ochrany města Lovosice na levém a obce Píšťany na pravém břehu Labe. Komplexní protipovodňová ochrana Lovosicka si vyžádala více než 714 mil. Kč a město Lovosice a obec Píšťany chrání od roku 2013. Celková délka protipovodňové linie, která kombinuje zemní hráze, mobilní a pevné stěny, činí takřka 5,3 km v Lovosicích a více než 1,1 km v obci Píšťany. V ochráněné oblasti je zastoupena obytná zástavba, provozovny drobného a středního podnikání, průmyslové objekty chemické výroby a rozvojové lokality pro výstavbu průmyslové zóny.

Všechny cvičné instalace proběhly úspěšně a prověřily připravenost všech zainteresovaných organizací zajistit ochranu přilehlého území montáží protipovodňových zábran v co nejkratší době.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…