CzechMed: To nejcennější, co máme? Zdraví!

15.11.2012 9:25

CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků, upozorňuje na nedostatečnou míru kvality při výběru zdravotnických prostředků prostřednictvím veřejných výběrových řízení.

CzechMed: To nejcennější, co máme? Zdraví!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice - ilustrační foto nemocnice

Právě nedostatečně nastavená kritéria výběru vhodného dodavatele upřednostňují jednotkovou cenu výrobku nad kvalitou. Současné dění ukazuje, jak krátkozraké a nebezpečné je nakupování nekvalitních výrobků. V oblasti zdravotnictví toto rčení platí dvojnásob. Zdraví je to nejcennější, co máme. A zároveň platí, že nákup nejlevnějšího zboží neznamená nutně úsporu nákladů celkových.

Je to již dlouho, kdy medicína začala vycházet z výsledků praxe. Proč tedy došlo k situaci, kdy současní zákonodárci opouští zavedenou praxi a orientují se na příliš krátkodobé cíle v otázkách vstupu nových technologií na trh, regulace, hodnocení a nákupu zdravotnických prostředků? Nedávné průzkumy ukazují skutečnost, že oddělení nákupu jsou orientována prioritně na jednotkovou cenu bez ohledu na možnosti a hodnotu, kterou přináší moderní technologie pacientům a poskytovatelům lékařské péče a systému zdravotnictví jako celku.

„Abychom předešli vnímání zdravotnických prostředků a technologií jako komodit, museli by pracovníci nákupu disponovat stejnými znalostmi jako zdravotničtí odborníci nebo lékaři. Toto je pochopitelně nemožné. Právě proto by měl průmysl zdravotnických prostředků úzce spolupracovat s pracovníky nákupu, aby je mohl varovat určitých nebezpečných pochybení současných výběrových řízení, která jsou zaměřena jen a pouze na jednotkovou cenu,“ doporučuje MUDr. Miroslav Palát, prezident asociace CzechMed.. Pracovníci nákupu, kteří rozhodují o výsledku výběrových řízení nákupu zdravotnických prostředků a technologií, by měli být obeznámeni i se skutečností, že úspora na jedné straně může vyvolat nárůst nákladů někde jinde v systému zdravotnictví.

Když to jde v jaderné elektrárně, může to jít i v nemocnici!

Jaderná elektrárna Temelín realizovala výběrové řízení na dodavatele dostavby. Důraz byl kladen na kvalitu představovanou parametrem „technologie a bezpečnost“, který tvořil 45 procent úsudku. Cena měla vliv na 25 procent rozhodnutí. (Zdroj: www.cez.cz, www.ceskatelevize.cz)

Kritéria výběru dodavatele pro jadernou elektrárnu Temelín

Technologie a bezpečnost

45 %

Cena

25 %

Obchodní a právní podmínky

25 %

Provoz a údržba

5 %

CzechMed usiluje o kultivaci zadávání výběrových řízení ve zdravotnictví:

  1. Stanovení rozsahu – dostatečně široký, aby funkčně související komponenty „uměly spolu v praxi fungovat“. Na druhé straně ne příliš široký, aby se nepoptávaly velké celky, jejichž komponenty spolu nesouvisí.
  2. Kvalifikace dodavatele, zda je či není schopen dodat to, co je uvedeno výše.
  3. Při formulaci zadání je optimální spolupráce se skupinou dodavatelů toho konkrétního výrobku, či skupiny výrobků. Tak lze dosáhnout toho, že i konkurující společnosti chtějí společně definovat hřiště tak, aby šlo srozumitelně soutěžit. Spolupráce např. při volbě vhodné formy veřejné soutěže, před výběrovým řízením, kdy zadavatel požádá výrobce v rámci marketingového průzkumu (dle zákona 137) o specifikaci produktů.
  4. Aby cena zakázky zohledňovala komplex dodávky, tedy nikoliv pouze jednotkovou cenu, ale i servis, zaškolení, a vůbec další dlouhodobě důležité parametry.
  5. Preferujeme soutěžit tzv. dvoukolově. V prvním kole se posoudí technické parametry a funkčnost. Jednotlivým uchazečům se přidělí procentuální zvýhodnění (posouzení o kolik je zboží lepší či horší). Teprve ve druhém kole se soutěží cena. Je tedy možné, aby vyhrála i cena vyšší, ale vždy bude korelovat s kvalitou.
  6. Počet dodavatelů - nesoutěžit o jednoho dodavatele, ale 2/5 resp. 3/8  pro uchování konkurence, což umožňuje konkurenci i v průběhu smluvního plnění, což přináší zadavateli nesporné výhody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…