DIAMO: Poslední vůz na Dole Staříč

26.04.2023 22:05 | Tisková zpráva

Proběhlo symbolické rozloučení na Dole Staříč/Paskov v podobě vyvezení posledního vozíku s uhlím. Za pár dní se totiž začne jáma zasypávat.

DIAMO: Poslední vůz na Dole Staříč
Foto: red
Popisek: DIAMO, logo společnosti

Těžba tam skončila v roce 2017, ale tradiční slavnostní akce byla tehdy zrušena kvůli insolvenční situaci těžební společnosti. Horníci ale vůz schovali a čekal ve skladu šest let. Rozloučení bylo skromnější, než bývá zvykem, ale hornická kapela a hornická hymna nechyběly.

Závodní dolu a vedení závodu DARKOV státního podniku DIAMO připomněli během aktu historii šachty, vyražené kilometry, vytěžené tuny a taky tragédie, při kterých přišlo o život 110 horníků, i fakt, že v dole zůstalo nevytěžených 17 milionů tun uhlí.

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28104 lidí

Důl Staříč se nachází v nejjižnější části Ostravsko-karvinského revíru (OKR). Jeho dobývací prostor má rozlohu přes 40 km2 a rozkládá se na katastrálních územích těchto obcí: Brušperk, Staříč, Žabeň, Lískovec, Ptáčník, Sviadnov, Frýdek, Fryčovice, Místek-Lysůvky, Zelinkovice, Chlebovice, Palkovice a Rychaltice.

Celkem bylo v závodě Staříč do konce roku 2016 vyhloubeno 5,3 kilometru jam a vyraženo 898 km chodeb a překopů. Výstavba největšího dolu v OKR na koksovatelné uhlí byla zahájena v roce 1962. První tuna uhlí byla vytěžena v roce 1971. Celkem se na Dole Staříč vytěžilo 47 milionů tun uhlí.

V roce 2013 oznámilo vedení společnosti New World Resources, že plánuje uzavřít důl Paskov, jehož provoz byl prodělečný. Následovaly pokusy a jednání o prodloužení těžby. V listopadu 2016 věřitelský výbor rozhodl o uzavření dolu kvůli vysoké ztrátě. Těžba černého uhlí v Dole Paskov byla ukončena 31. března 2017. Pracovalo tam tehdy více než 1300 zaměstnanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…