DIAMO: Přesně před 25 lety skočila těžba uhlí v střední části Ostravsko-karvinského revíru

28.02.2023 12:39 | Tisková zpráva

Konec února pro mnohé obyvatele karvinského regionu znamená konec éry těžby uhlí a životní změnu. Před 25 lety byla ukončena těžba v petřvaldské pánvi, která zahrnovala 6 dolů - Pokrok, Hedvika, Ludvík, Žofie, Evžen a Václav, kterým se za bývalého režimu říkalo Fučík. V ostravské části těžba skončila o 4 roky dříve.

DIAMO: Přesně před 25 lety skočila těžba uhlí v střední části Ostravsko-karvinského revíru
Foto: red
Popisek: DIAMO, logo společnosti

V petřvaldské pánvi bylo vyhloubeno během 163 let celkem 82 jam a vytěženo cca 207 miliónů tun černého uhlí. V 60. letech min. století tam pracovalo 14 tisíc lidí a těžilo se tam až 4 mil. tun ročně. V provozu dodnes zůstal jen Důl Žofie, kde státní podnik DIAMO čerpá důlní vodu a odsává důlní plyn. Hornictví v této oblasti připomíná kromě Žofie také památkově chráněná těžní věž Dolu Pokrok v Petřvaldě (bývalý Fučík 1), kolem které "vyrostly" nové haly. Pro některé šachetní budovy se našlo nové využití, většina ale byla zbourána. Některé areály byly "úspěšnější" a postupně je zaplnily různé firmy.

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31666 lidí

Petřvaldská dílčí pánev Ostravsko - karvinského revíru je situována mezi známější ostravskou částí (na západě) a karvinskou částí (na východě) a je rozdělena do čtyř dobývacích prostorů o celkové rozloze 46 km2 na katastrálních územích měst Petřvald, Orlová a Šenov. Rozvoj hornické činnosti v 19. století v petřvaldské dílčí pánvi ovlivnili nejvíce podnikatelé z hraběcího rodu Larischů, knížecího rodu Salmů a rakouského panovnického rodu (arcivévoda Albrecht Rakouský).

Těžba v petřvaldské dílčí pánvi byla zahájena v roce 1835 a ukončena 28. února 1998 na závodě Fučík 1 (Pokrok). Dobývací práce probíhaly v hloubkách až 820 m pod povrchem. Na základě dohledatelných záznamů o ražbách z let lze odhadnout, že v petřvaldské dílčí pánvi bylo vyraženo více než dva tisíce kilometrů důlních chodeb a překopů.

K zajímavostem z historie také patří, že se pracovníci z dolu Fučík v letech 1971 a 1972 podíleli na přípravě a mechanizovaném dobývání černého uhlí v Alžírsku. Od konce 80. let do roku 1998 se postupně 37 pracovníků z dolu Fučík vystřídalo při zavádění posuvné výztuže a dobývacích kombajnů na dolech v severozápadním Španělsku.

Během existence hornické činnosti v petřvaldské dílčí pánvi došlo na základě záznamů celkem k 42 mimořádným událostem (výbuchy a vzplanutí metanu, samovznícení, zápary, požáry, důlní otřesy atd.), při kterých přišlo o život 50 pracovníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

22:03 Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

V pondělí 20. května 2024 byla uzavřena Dohoda o projektu průmyslové spolupráce (ICPA – Industrial C…