Válková (ANO): Chápeme, že na některé otázky nechcete odpovědi znát

21.05.2024 20:07 | Zprávy

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k návrhu ústavního zákona o celostátním referendu

Válková (ANO): Chápeme, že na některé otázky nechcete odpovědi znát
Foto: Vít Hassan
Popisek: Helena Válková na kampani ANO

Děkuji, pane místopředsedo. My bychom se určitě s paní poslankyní Ožanovou, vaším prostřednictvím, dohodli. Nicméně já asi nepřekvapím, opět zaapeluji, protože si myslím, že ještě je určitá slabá naděje, že kdybychom vstoupili do toho legislativního procesu, tak by se nám mohlo podařit alespoň v Poslanecké sněmovně schválit návrh ústavního zákona o celostátním referendu. Je to sněmovní tisk číslo 420, čili není to ten sněmovní tisk 8, o kterém hovořil pan předseda SPD Tomio Okamura, vaším prostřednictvím.

Ten náš návrh je rozkročený jinak, bych řekla. Jinak v tom smyslu, že i my shodně vnímáme stále stoupající zájem našich spoluobčanů o to zavedení celostátního referenda, o to, aby se mohli vyjádřit k těm palčivým otázkám, ke kterým udělali jsme si teď takový malý testík, jsme sesbírali petice během několika dnů. Máme přes 25 000 až 30 000 podpisů. Jde konkrétně o záležitosti, problematiku zachování české koruny ano, ne, přechod na euro, ano, ne, korespondenční volbu, zrušení práva veta v Evropské unii, přerozdělení migrantů a tak dále.

Naši občané v rámci kampaně, která teď probíhá v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu, to poměrně dost a mnohem více než kdy v minulosti - a to už jsem tady ve třetím volebním období - opakují a ptají se: Budeme mít taky možnost v celostátním referendu se vyjádřit? Protože oni to nesledují tak přesně, tak říkají: Už to přece v Parlamentu máte, kdy to konečně projednáte? Proč to zatím neprojednáváte?

Tak já na mikrofon říkám, že my jsme to včas podali více než před rokem. Organizační výbor to projednal a doporučil zpravodaje, určil Marka Bendu, jako garanční výbor ústavně-právní výbor. Od té doby se to samozřejmě vůbec nehnulo. Ten organizační výbor zasedal 17. května před rokem. Opakovaně to tady zdůrazňujeme.

Já jenom nechci zdržovat dneska, ale jenom chci upozornit, že není třeba se bát, že bychom o některých takových základech, základních hodnotách a svobodách, které chrání náš ústavní pořádek, mohli v celostátním referendu hlasovat. To je vyloučeno. Samozřejmě bychom nehlasovali také ani o opuštění Evropské unie nebo NATO nebo jiných mezinárodních organizací při plném respektování čl. 10a ústavy, ale bylo by to naplnění čl. 2 odst. 2 Ústavy České republiky, která stanoví, že ústavní zákon může stanovit, kdy lid vykonává státní moc přímo. Čili mnoho otázek, které v současné době pálí naše spoluobčany, bychom hlasovat mohli.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.