DIAMO: Začal zásyp Dolu Frenštát

13.09.2023 13:21 | Tisková zpráva

Čtyři týdny poté, co státní podnik DIAMO ukončil činnost na Dole Frenštát symbolickým vytěžením posledního okovu za účasti ministrů financí a životního prostředí, zahájil plánovaný zásyp jam tohoto dolu. Ten má trvat zhruba měsíc a odštěpný závod DARKOV, který zásyp provádí, k němu využije připravených 214 tisíc tun nezpevněného zásypového materiálu.

DIAMO: Začal zásyp Dolu Frenštát
Foto: red
Popisek: DIAMO, logo společnosti

Zásypový materiál (netříděné kamenivo frakce 0–180 mm), který tvoří největší část zásypových hmot, navážel DARKOV do areálu od loňského července do letošního února a oproti plánovanému harmonogramu to zvládl s tříměsíčním předstihem. Zásyp jam, hlubokých 903, resp. 1088 metrů, je hlavní fází likvidačních prací v areálu.

Technickou stránku prací přiblížil ředitel odštěpného závodu DARKOV Ing. Josef Lazárek: „Ke každé ze šachetních budov jsme přivedli dopravníkové pásy, na které nakládáme připravený materiál z úložné plochy zde v areálu. Pásy mají délku 70 metrů a ústí přímo do jednotlivých jam. Provoz probíhá na tři směny a je nepřetržitý.“

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52390 lidí

Pro zásyp zvolil státní podnik DIAMO nezpevněný materiál, vzhledem k snadnější manipulaci s ním a zajištění rychlejšího dokončení zásypových prací. Použitý materiál je nehořlavý, nerozpustný a je certifikovaný pro zásyp dle vyhlášky ČBÚ, čímž jsou naplněny požadavky na bezpečnost a ochranu zdraví při práci a na bezpečnost provozu při likvidaci hlavních důlních děl.

Během zásypu bude závod DARKOV provádět monitoring výšky zásypu jam, a to pomocí speciálního signalizačního a komunikačního zařízení, minimálně jednou za den. V následujících měsících a letech pak budou prováděny kontroly výšky zásypu v souladu s požadavky báňské legislativy a v případě zjištění poklesu bude zásyp doplněn pomocí dosypových potrubí.

Co bude s Dolem Frenštát dál, přiblížil Ludvík Kašpar, ředitel státního podniku: „Po dokončení zásypu budou v areálu následovat demolice nevyužitelných povrchových objektů dolu a následně rekultivační práce. Připravíme celý areál na další rozvoj, který zde plánuje obec Trojanovice v rámci projektu Smart Village CÉRKA.“

Dle harmonogramu je dokončení zásypu plánováno do konce října, následné demolice a celková likvidace dolu by měly být dokončeny do roku 2027.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …