DPP: Historická tramvajová linka č. 42 rozšiřuje provoz, o prázdninách bude jezdit denně

28.06.2023 10:01 | Tisková zpráva

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) se společně se sesterskou městskou společností Prague City Tourism na letošní letní sezónu rozhodly rozšířit provoz mezi turisty oblíbené historické tramvajové linky č. 42. Od této soboty 1. července do neděle 3. září 2023 bude jezdit každý den od 10:00 do 18:00. Nejen návštěvníci metropole tak mohou využít udržitelnou a lokálně bezemisní variantu dopravy po Praze a poznat město i z jiné perspektivy. Linka č. 42, na které se střídá celkem 11 historických vozů, od zahájení svého provozu před dvěma lety přepravila už více než 82 tisíc cestujících. Jízdenka na linku č. 42 slouží zároveň jako jízdenka i na další historické linky č. 41 a K, ale i jako 20% sleva pro vstup na nejznámější pražské věže.

DPP: Historická tramvajová linka č. 42 rozšiřuje provoz, o prázdninách bude jezdit denně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

Od začátku tohoto roku tramvaje na historické lince č. 42 najezdily již přes 8 000 kilometrů a přepravily více než 20 tisíc cestujících. Je oblíbená též u dětských návštěvníků, kteří tvoří celou třetinu všech cestujících. Jízdenka na historickou tramvaj je platná 24 hodin a cestující z ní může během dne kdykoliv opakovaně nastoupit a vystoupit.

Jsem velmi rád, že tato ekologická varianta dopravy po Praze oživí alternativní možnosti dopravy po Praze. Navíc jede kolem ikonických pražských památek a poskytuje cestujícímu neotřelý pohled na město,“ říká Jiří Pospíšil, náměstek primátora hl. m. Prahy pro kulturu a cestovní ruch.

Zároveň se jedná o autentické vozy z různých historických dekád, takže jízda láká nejen turisty, kteří přijedou do Prahy, ale i obdivovatele historických tramvají. Nově se mohou cestující projet i ikonickou tramvají typu K2, která nikdy předtím cestující nesvezla,“ dodává František Cipro, předseda představenstva Prague City Tourism.

V sobotu 1. července uplynou přesně dva roky od zahájení provozu historické linky č. 42. Za tuto dobu jsme na ní přepravili více než 82 tisíc cestujících a zájem o ni mezi turisty i fanoušky tramvají nebo MHD roste. Za prvních šest měsíců letošního roku jsme na ní odvezli už téměř 70 %, tj. více než dvě třetiny celkového počtu cestujících za loňský rok, a to je hlavní turistická sezóna teprve před námi. Letos je linka poprvé v provozu celoročně a kvůli rostoucímu zájmu ji během letních prázdnin budeme vypravovat každý den, vždy dvě pořadí,“ uzavírá Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

Na trase trvající přibližně 40 minut může návštěvník Prahy se vstupenkou kdykoliv nastoupit a vystoupit, nebo si počkat na preferovaný vůz. Na trase se jich střídá hned několik, například jedinečné skvosty vyrobené v roce 1908, prvorepublikové vozy v secesním stylu nebo novější verze tramvají z 50. a 60. let. Historická linka č. 42 pravidelně přidává nové vozy a jezdí pravidelně již od roku 2021, kdy poprvé vyjela v rámci programu V Praze jako doma. Každý den na lince č. 42 jezdí dva vozy, liché spoje zajišťuje vůz, který připomíná pražskou MHD v padesátých až sedmdesátých letech minulého století a sudé spoje zajišťuje vůz, který připomíná, jak se v Praze cestovalo za první republiky.

Zájemci o jízdu Prahou historickou tramvajovou linkou č. 42 mohou pořídit jízdenku buď na webových stránkách prague.eu, na kterémkoliv z turistických informačních center Prague City Tourism nebo přímo u průvodčího v historické tramvaji, a to jak na lince č. 42, tak i na historické tramvajové lince č. 41 nebo historické autobusové lince K.

Další důležité informace jsou dostupné na webu DPP ZDE, na profilu DPP na Facebooku DPP na @DopravniPodnikPraha nebo na Twitteru @PrgCityTourism nebo LinkedIn Prague City Tourism.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…