DPP vyhrál soud se společností euroAWK. Ta musí odstranit z metra reklamní vitríny

08.12.2017 10:53

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) uspěl u Obvodního soudu pro Prahu 10 ve sporu s reklamní společností euroAWK. Podanou žalobou se DPP domáhal odstranění reklamních nosičů z prostor pražského metra. Podle soudního rozhodnutí musí euroAWK do 30 dnů odmontovat své reklamní a informační panely a DPP zaplatit náklady řízení.

DPP vyhrál soud se společností euroAWK. Ta musí odstranit z metra reklamní vitríny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

„Vyhraný soud s euroAWK je další krok k dosažení jednoho z našich cílů, kterým jsou vyšší příjmy z reklamních ploch Dopravního podniku. Před mým příchodem do DPP byl pronájem reklamních ploch jednou z nejméně transparentních a rentabilních oblastí hospodaření Dopravního podniku,“ říká Martin Gillar, generální ředitel a předseda představenstva DPP. „Podobně úspěšní jsme i v našich sporech s Rencarem. Během příštího roku chceme všechny plochy DPP pronajímat za tržních podmínek. Pro Dopravní podnik to bude příjem v řádu až desítek milionů Kč ročně navíc,“ dodává Martin Gillar.

„Smlouva mezi DPP a euroAWK podle našeho právního názoru a soudního verdiktu již zanikla v roce 2013. Společnost euroAWK tedy bohužel už více než čtyři roky užívá majetek DPP neoprávněně,“ říká Josef Voltr, vedoucí odboru Marketing a obchod DPP. Rozsudek Obvodního soudu nicméně není pravomocný a euroAWK se proti němu může odvolat.

Dopravní podnik již po euroAWK požaduje vydání bezdůvodného obohacení za roky 2013 a 2014. Smlouva s euroAWK totiž byla sjednána do dubna 2013. Dopravní podnik přitom neměl na jejím prodloužení jakýkoliv zájem. Společnost euroAWK své reklamní nosiče však nikdy neodstranila a inkasovala vysoké zisky od svých inzerentů. „Kvůli vysoké ceně reklamních ploch ve vestibulech a stanicích pražského metra bezdůvodné obohacení na straně euroAWK vůči nám přesáhlo od roku 2013 částku více než 100 milionů korun,“ doplňuje Josef Voltr.

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s. je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 142 autobusových linek, dále 24 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. K 1. 1. 2017 bylo ve vlastnictví společnosti 1 179 autobusů, 857 tramvajových vozů a 730 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede cca 175 mil. kilometrů. Podnik má k 1. 1. 2017 celkem 10 962 zaměstnanců, z toho 4 230 tvoří řidiči MHD. Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a zadání pro jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete rovněž ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…