Díky Pardubickému kraji by se mohlo zjednodušit správní řízení

28.05.2018 21:36

V Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky se ve druhém čtení projednával legislativní návrh Zastupitelstva Pardubického kraje na novelizaci správního řádu, který se snaží řešit tzv. systémovou podjatost.

Díky Pardubickému kraji by se mohlo zjednodušit správní řízení
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Zastupováním všech českých krajů byl Asociací krajů České republiky pověřen hejtman Martin Netolický, který je předsedou Výboru pro veřejnou správu a legislativu AKČR. Na jednání poslanců jej zastupoval 1. náměstek hejtmana Roman Línek a s podpůrnými stanovisky vystoupili také Zuzana Ožanová za Ústavně právní výbor a Martin Kupka za Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

„Návrh legislativní iniciativy schválilo krajské zastupitelstvo v prosinci loňského roku na základě předchozích debat v rámci Asociace krajů ČR. Námi navrhovaná právní úprava řeší systémovou podjatost tak, že vymezuje podmínky, při nichž může dojít k vyloučení úřední osoby ze všech úkonů v řízení. To znamená, že úřední osoba nebude moci být vyloučena, bude-li její domnělá podjatost vyvolána mimo jiné jejím služebním poměrem nebo pracovněprávním nebo jiným obdobným vztahem ke státu nebo k územnímu samosprávnému celku. Důsledkem přijetí navrhované úpravy by měl být výrazný pokles počtu zejména účelových námitek podjatosti, tedy námitek systémové podjatosti, což povede k efektivnějšímu a rychlejšímu rozhodování správních orgánů,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který o tomto problému hovořil mimo jiné v rámci jednání s ministrem vnitra v demisi Lubomírem Metnarem při jeho návštěvě Pardubického kraje.

V rámci druhého čtení v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky obhajoval v zastoupení hejtmana návrh 1. náměstek Roman Línek. „Praktickým příkladem nevyhovujícího stavu může být případ, kdy se politik vyjádří k důležité otázce veřejného zájmu. To je ostatně to, co se od politika očekává. Dnes je to ale i faktický důvod pro vyloučení z rozhodování u všech zaměstnanců toho správního úřadu, jehož politik poskytl takové vyjádření. Pokud bychom to dovedli do absurdna, nemohl by se politik veřejně vyjadřovat. Každé jeho vyjádření by mohlo být zneužito k namítání systémové podjatosti založené na existenci služebního či pracovněprávního poměru. Tomu by měla námi navrhovaná úprava zamezit,“ zaznělo od Línka ve sněmovně.

Návrh získal širokou podporu například od Asociace krajů ČR, Svazu měst a obcí ČR, ale i Ministerstva vnitra ČR a v průběhu projednávání i příslušných výborů Poslanecké sněmovny parlamentu ČR. Dosavadní systém totiž mohli zneužívat ti, kteří chtěli narušovat správní řízení, prodlužovat ho a komplikovat.

Pardubický kraj podal za dobu své existence několik legislativních návrhů poslanecké sněmovně. Je to však první případ, kdy návrh ve sněmovně prošel úspěšně až do třetího, závěrečného čtení. Možnost podávat legislativní návrhy nemají regiony všude, ale je vidět, že může přispět k řešení problémů veřejné správy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…