Do Zoo Olomouc se vrátili gepardi

05.08.2023 7:14 | Tisková zpráva

Do olomoucké zoo se po roční přestávce vrátili gepardi. Návštěvníci už mohou dva samce ze Švédska obdivovat v jejich výběhu.

Do Zoo Olomouc se vrátili gepardi
Foto: svaty-kopecek.cz
Popisek: ZOO Olomouc

Zahrada se k těmto zvířatům vrací po roční pauze způsobené úhynem posledních jedinců. Zoo Olomouc chová gepardy od roku 1999 a celkově úspěšně odchovala dvanáct mláďat. „Jedná se o bratry, kteří se narodili v roce 2016 v Zoo Boras ve Švédsku a od roku 2018 pobývali v Zoo Dvůr Králové nad Labem,“ uvádí zooložka Jitka Vokurková.

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6153 lidí

„Ve volné přírodě se gepardů štíhlých v důsledku ztráty přirozeného prostředí, nelibého lidského faktoru a ilegálního obchodu se zvířaty pohybuje posledních 7500 jedinců. Jedná se tedy o nejohroženější kočku Afriky,“ doplnila zooložka.

Pokud si zoologové přejí gepardy v zajetí rozmnožovat, je potřeba, aby do doby, než k tomuto záměru dojde, měli oddělené ložnice. „A to do té míry, že by se případný pár neměl vnímat ani akusticky, ani teritoriálně. Nesmí se slyšet, vidět, cítit. Jinak se mohou považovat za sourozence a nepáří se,“ objasnila mluvčí zoo Iveta Gronská.

Typickým gepardím znakem jsou černé pruhy táhnoucí se z koutku oka až k tlamě, které pomáhají odrážet záři slunce. Gepard štíhlý obývá africké stepi, řídké lesy a lesnaté savany, kde žije většinou samotářským způsobem života. Nevyšší počet gepardů nalezneme v Namibii. Jedná se o nejrychlejšího savce planety, dokáže vyvinout rychlost až 110 kilometrů za hodinu. Touto rychlostí dokáže běžet zhruba 20 vteřin. Gepard je zároveň jedním z nejnáročnějších strávníků na kvalitu masa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…