Dohoda namísto soudní pře: Ministerstvo spravedlnosti má novou metodiku k podpoře mediací

09.10.2017 19:35

Ministerstvo spravedlnosti v současnosti podniká kroky vedoucí k většímu využívání mediací jako nástrojů řešení sporů a systémovému ukotvení profese mediátora v České republice.

Dohoda namísto soudní pře: Ministerstvo spravedlnosti má novou metodiku k podpoře mediací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Za tímto účelem zřídilo ministerstvo pracovní skupinu k mediaci, která na svém posledním setkání v září tohoto roku představila návrh metodiky, která má soudcům pomoci určit případy vhodné k mediaci.

Metodika je koncipovaná jako dotazník o dvaceti otázkách, které pokrývají veškeré aspekty případu vhodného k řešení formou mediace. Právě dotazník pomůže zjistit, zda se jedná o případ vhodný k mediaci či nikoliv. Jde o jeden z kroků, který podpoří využívání tohoto institutu mezi soudy. Ty již nyní začínají oproti minulosti tuto cestu řešení sporu doporučovat prostřednictvím svých nástrojů.  Údaje z posledních dvou let ukazují dvojnásobný nárůst nařízení prvního setkání s mediátorem v civilních sporech, výrazný nárůst je možné sledovat i ve sporech opatrovnických.

„Naším dlouhodobým cílem je dosáhnout takové úrovně využívání mediací, jaká je běžná ve vyspělých evropských státech. Jsem rád, že v této otázce panuje shoda napříč zástupci odborné veřejnosti, kteří se v rámci pracovní skupiny k mediaci podílejí na vytváření podmínek pro systémové zakotvení mediace a profese mediátora v tuzemských podmínkách“, uvedl ministr Robert Pelikán.

Pracovní skupina k mediaci vznikla na podzim 2016 a má čtrnáct členů. Vedle zástupců ministerstva spravedlnosti jsou jimi členové České advokátní komory, Asociace mediátorů ČR, všech tří českých právnických fakult, Mediačních center, Probační a mediační služby, soudců, zkušebních komisařů, zapsaných mediátorů a Justiční akademie. Kromě zmíněné metodiky jsou dalšími cíli skupiny vypracování standardů kvality mediace pro zapsané mediátory, sjednocení praxe v rámci činnosti mediátora a příprava a koordinace návrhů změn zákona o mediaci.

V souvislosti s těmito aktivitami převzal ministr spravedlnosti Robert Pelikán záštitu nad čtvrtým ročníkem mezinárodní vědecké konference MEDIACE 2017, která se uskuteční ve dnech 27. – 28. října v Olomouci.  Hlavními tématy budou zkušenosti s aplikací zákona o mediaci, využívání mediace v praxi a vytváření podmínek pro přístup občanů k mimosoudním metodám řešením sporů, k nimž je Česká republika Evropskou unií vázána.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …