Ministerstvo spravedlnosti: Otevřená věznice už brzy i v ČR. Norští kolegové předali Česku zkušenosti z praxe

05.09.2017 12:23

Zástupci Ministerstva spravedlnosti a Vězeňské služby podnikli v srpnu pracovní cestu do Norska, kde se svými severskými kolegy jednali o tzv. otevřených věznicích. Provoz prvního zařízení tohoto typu v České republice se totiž blíží – pilotní projekt ve věznici v Jiřicích startuje už v říjnu tohoto roku.

Ministerstvo spravedlnosti: Otevřená věznice už brzy i v ČR. Norští kolegové předali Česku zkušenosti z praxe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Během cesty se česká delegace setkala se zástupci Ředitelství Norské nápravné služby (Directorate of Norwegian Correctional Services, dále DNCS) a tématem diskuzí byl systém norského vězeňství, do kterého „otevřené“ věznice pevně patří.

„Kolegové z DNCS nás seznámili s efektivními nástroji, které využívají v boji proti kriminální recidivě, včetně propojenosti péče během výkonu trestu i po jeho ukončení,“ uvádí Kamil Nedvědický, zástupce ředitele odboru vězeňství, trestní politiky, probace a mediace Ministerstva spravedlnosti. „Mimořádně důležité je také zajištění návaznosti programů pro odsouzené na aktivity po propuštění z výkonu trestu. Způsob zacházení s odsouzenými v tzv. otevřených věznicích patří k těm nejúčinnějším a nejlépe chrání společnost před opakováním trestné činnosti,“ shrnul závěry z jednání na DNCS Nedvědický.

K seznámení se s praktickým fungováním systému „otevřených“ věznic pak sloužily návštěvy zařízení v Trøgstadu, Eidsbergu a zejména věznice Bastøy, která je považována za jednu z nejlepších věznic světa a s „otevřeným“ systémem má dlouholeté zkušenosti.

„Ve věznicích Trøgstad a Eidsberg jsme zjišťovali zejména to, jak funguje vzájemná spolupráce a propojenost „otevřené“ věznice nebo její části s tou „uzavřenou“, což je pro nás s ohledem na blížící se spuštění projektu v Jiřících velmi důležité,“ uzavřel ředitel věznice Jiřice Petr Suk s tím, že i nadále bude mezi oběma zeměmi výměna zkušeností.

První „otevřenou“ věznici buduje Ministerstvo spravedlnosti v Jiřicích na Nymbursku. V první fázi bude zařízení sloužit pro 32 odsouzených, kteří jsou krátce před ukončením výkonu trestu, po vyhodnocení pilotního projektu chce resort spravedlnosti rozšířit kapacitu věznice na 100. Jiřické zařízení bude simulovat život na svobodě a připravovat vězně na život po propuštění. Právě přechod na svobodu spojený s nezvyklou mírou samostatnosti a zodpovědnosti velká většina trestaných nezvládá a vrací se k páchání trestné činnosti.

Pracovní cesty se spolu s Kamilem Nedvědickým a Petrem Sukem zúčastnili také Lukáš Dirga a Jan Slavík z oddělení pro koordinaci, analýzy a trestní politiku Ministerstva spravedlnosti ČR, speciální pedagožka ve Věznici Jiřice Hana Prokopová a Šárka Černá z Generálního ředitelství Vězeňské služby ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…