Registr majetkových oznámení se začne v září plnit jmény

26.08.2017 6:13

Během příštího měsíce se bude plnit, zatím jen jmény, nový centrální registr oznámení o střetu zájmů. Fungovat začne v pátek 1. září ve správě ministerstva spravedlnosti. Shromažďovat bude informace o majetku politiků a dalších veřejných funkcionářů. Oznámení budou muset podávat podle novely zákona hned po vstupu do úřadu, nikoli pouze průběžně jednou za rok bez vstupních dat. Novinka je součástí novely známé pod názvem lex Babiš, kterou Sněmovna přijala v lednu a která mimo jiné omezuje možnost podnikání členům kabinetu.

Registr majetkových oznámení se začne v září plnit jmény
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

Povinnost oznamovat svoje majetkové poměry se bude týkat zhruba 35.000 osob. "Oznámení veřejných funkcionářů musí být do nového registru podána během října a listopadu. Tento termín se týká všech osob, které vykonávají veřejné funkce k 1. září 2017, a těch, které je začnou během září vykonávat," řekl dnes ČTK Jakub Říman z tiskového odboru ministerstva. Výjimku mají pouze současní poslanci a senátoři, ti podají oznámení až na konci června příští roku, dodal.

Lhůta pro podání průběžných oznámení se novelou zákona nezměnila, veřejní funkcionáři je musí podat do 30. června následujícího kalendářního roku.

Na ministerstvu spravedlnosti bude na nové agendě pracovat 17 zaměstnanců. "Podle systemizace je pro odbor střetu zájmů vyhrazeno 17 zaměstnanců, k 1. srpnu bylo obsazeno 14 míst," uvedl Říman. Nová agenda je podle něj jak personálně, tak technicky zajištěna. Nyní ministerstvo systém testuje a řeší se případné nedostatky. "Nicméně systém je v tuto chvíli připraven tak, aby mohl být 1. září spuštěn," doplnil.

Jednotný registr má podle vlády zlepšit veřejnou i úřední kontrolu přiznání. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) považuje jeho zavedení za úspěch v boji s korupcí. "Vládě se podařilo výrazně zpřísnit zákon o střetu zájmů včetně zřízení centrálního registru oznámení o střetu zájmů na ministerstvu spravedlnosti. Nová pravidla budou platit od září 2017, to znamená už v nadcházejících parlamentních volbách, budou také přísněji nastaveny sankce za případné porušení zákona," uvedl při nedávném hodnocení práce legislativní sekce Úřadu vlády.

Politici budou nově dávat majetková přiznání hned při vstupu do funkce a rozšíří se okruh funkcionářů, kteří budou pod normu spadat, například o soudce a státní zástupce. Soudcovská oznámení bude shromažďoval Nejvyšší soud a nebudou veřejná.

Úřady budou mít od pátku měsíc na to, aby do registru zapsaly jména všech, kterých se povinnost týká, a připravily pro ně hesla, pod kterým se budou do registru hlásit. Nově zvolené funkcionáře, tedy i poslance vzešlé z říjnových voleb, budou do registru jejich instituce nahlašovat do 15 dnů ode dne zahájení výkonu jejich funkce. Stejnou lhůtu budou mít pro oznámení o skočení funkce. "V návaznosti na tento zápis bude mít podpůrný orgán povinnost informovat dotyčného veřejného funkcionáře o datu, kdy byl zápis proveden. Veřejný funkcionář je následně povinen do 30 dní od data tohoto zápisu podat příslušné (vstupní či výstupní) oznámení," popisuje ministerstvo spravedlnosti postup na svém webu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…