Drážní úřad: Hazard v kolejišti neustává

05.02.2018 13:39

I když veřejnost nesmí bez řádného povolení vstupovat do kolejiště, stále se najdou tací, kteří si z kolejí dělají veřejnou stezku. Drážní úřad loni řešil přes 400 přestupků, ve kterých si jedinci počínali nezodpovědně a ohrožovali tím bezpečnost svou i železničního provozu.

Drážní úřad: Hazard v kolejišti neustává
Foto: Drážní úřad
Popisek: Drážní úřad

Celkem se musel loni Drážní úřad vypořádat se 425 případy porušení zákazu vstupu do kolejiště. Oproti roku 2016 je to pokles o 82 řešených přestupků (tehdy bylo řešeno 507 případů). Souhrn udělených pokut ve správním řízení však byl vyšší, zatímco v roce 2017 dosáhl výše 180 500 Kč, o rok dříve to bylo o 35 700 Kč méně.

Zajímavostí je, že z celkové výše pokut udělených během loňského roku bylo nebo ještě je vymáháno 127 500 Kč exekučním řízením (!). „Je nepochopitelné, že se někteří nad zákazem vstupu do kolejiště podivují. Tak jako dálnice, tramvajové tratě nebo přistávací letištní plochy neslouží lidem jako chodník, tak ani železniční koleje nejsou k tomuto účelu určeny,“ připomíná hazardérům ředitel Drážního úřadu Jiří Kolář.

Mezi osobami, které se neoprávněně pohybují v kolejišti, byli i mladiství (29 případů) a nezletilí (16 případů). I proto zaměstnanci Drážního úřadu zváží realizaci kampaně, která by na tento nešvar poukázala. Pokuta za neoprávněný vstup do kolejiště, kterou lze udělit dle zákona o dráhách, může dosáhnout až výše 10 000 korun.

Vývoj evidovaných přestupků, ve kterých je zakázán vstup do kolejiště:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…