Dvě třetiny manažerů podporují ohlašovací povinnost při převodu do daňového ráje

23.09.2014 18:25

Pokud vláda zavede pro podnikatele ohlašovací povinnost při převodu peněz do takzvaných daňových rájů, bude to mít pozitivní efekt v boji s daňovými úniky. Pro podobné opatření se v exkluzivním průzkumu provedeném společností Mazars vyjádřily téměř dvě třetiny dotázaných manažerů. Odpovídalo celkem 102 respondentů, většina z nich v českých firmách zastává posty výkonných a finančních ředitelů.

Dvě třetiny manažerů podporují ohlašovací povinnost při převodu do daňového ráje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Průzkum ukázal, že dvoutřetinová většina respondentů se k ohlašovací povinnosti staví kladně. Nutno však dodat, že 57 % respondentů sice zvažované opatření podpořilo, ale myslí si, že bude mít jen omezený efekt. Dalších 9 % manažerů naopak vyjádřilo přesvědčení, že toto opatření dá kontrolorům účinný nástroj k identifikaci podezřelých transakcí,“ řekl Pavel Klein, vedoucí partner daňového oddělení Mazars. Podle zbývající třetiny respondentů by ohlašovací povinnost měla jen minimální nebo žádný dopad.

Jako daňové ráje se označují země s výhodným (tedy nízkým nebo žádným) zdaněním zahraničních firem. Cílem jejich vlád je přilákat zahraniční kapitál a vytvořit z příslušné země – většinou s malou rozlohou a nízkým počtem obyvatel – významné finanční centrum. Firmy a jednotlivci, kteří svá sídla a daňovou povinnost z pragmatických důvodů přesouvají, dělají vrásky mnoha evropským ekonomikám. Peníze pak totiž chybí ve státním rozpočtu zemí, kde tyto firmy působí. V Česku se o stěhování za nižším zdaněním v poslední době hovořilo například v souvislosti s tenistkou Petrou Kvitovou a jejím bydlištěm v Monaku.

Obliba daňových rájů stoupá celosvětově

Významné mezinárodní korporace vykazují v daňových rájích rekordní zisky. Řada mezinárodních společností si pomocí daňových přesunů snižuje daňové zatížení a zvyšuje svou konkurenceschopnost na celosvětovém trhu. Daňové ráje umožňují výrazně snížit daňové odvody na dani z příjmu právnických osob a na dani z příjmu fyzických osob. Na omezení daňových úniků a vyhýbání se daňovým povinnostem se ovšem zaměřují členské země OECD, pravidelně bývá například zveřejňována „černá listina“ daňových rájů.

Mezi daňové ráje patří řada ostrovů či malých zemí. Tradičními daňovými ráji jsou země jako Bermudy, Barbados, Kajmanské ostrovy, Maledivy nebo Seychely. V posledních letech však značně stoupá i obliba Singapuru, Hongkongu nebo Švýcarska, sídlo společnosti na malém ostrovu nemusí být totiž pro některé obchodní partnery dostatečně věrohodné.

1. Mazars (www.mazars.com / www.mazars.cz) je mezinárodní, integrovaná a nezávislá organizace v oblasti auditorských, účetních, daňových a poradenských služeb, které k 1. lednu 2014 poskytuje v 72 zemích světa. Zaměstnává více než 13 800 odborníků. Prostřednictvím dohod o spolupráci, joint ventures a zastupujících kanceláří působí Mazars v dalších 21 zemích. Pro klienty tak společně pracují týmy odborníků, kteří poskytují své služby ve stejné kvalitě a v rámci shodně technicky a eticky nastavených standardů. Kompletní, přizpůsobená a flexibilní škála poskytovaných služeb předurčuje Mazars jako partnera pro velké národní a nadnárodní firmy včetně subjektů veřejného zájmu i střední a menší společnosti, vlastníkem řízené soukromé společnosti a úspěšné podnikatele.

2. V České republice působí společnost Mazars od roku 1993, poskytuje komplexní služby a zaměstnává více než 150 lidí. V současné době je sedmou největší auditorskou firmou v České republice.

3. Název « Mazars » označuje všechny společnosti skupiny Mazars, každá z nich je samostatným a nezávislým právním subjektem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…