ERÚ: Obranu i sebeobranu spotřebitele je třeba budovat paralelně

28.03.2019 17:37

Rada Energetického regulačního úřadu reaguje otevřeným dopisem na výzvu prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy. ERÚ si váží nabídky zapojení SOCR ČR do dialogu, který aktuálně probíhá a cílí na vymýcení nekalých obchodních praktik na energetickém trhu.

ERÚ: Obranu i sebeobranu spotřebitele je třeba budovat paralelně
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

Vážený pane prezidente,

předně dovolte, abychom poděkovali za Váš dopis adresovaný nám a dalším aktérům společné snahy o kultivaci energetického trhu. Velmi si vážíme úsilí, které tématu věnujete a hodláte věnovat. Ceníme si zejména skutečnosti, že Vámi reprezentovaný Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR tvoří objektivní protiváhu strany obchodníků ke státní správě v rámci odborné a věcné diskuse. Zastupujete ty podnikatele, kteří deklarují a v praxi prosazují slušné jednání se zákazníky. Dovolujeme si konstatovat, že projevený zájem o spolupráci, který se promítl již uspořádáním lednového kulatého stolu, je žádoucím projevem samoregulace.

Jsme vděční všem, kteří o problémech na energetickém trhu hovoří srozumitelně a přiměřeně hlasitě. Tažení proti tzv. energetickým šmejdům přirozeně nezahájila jen loňská květnová tisková konference České obchodní inspekce, Ministerstva průmyslu a obchodu a našeho úřadu. Nekalé obchodní praktiky každá z institucí řešila již v předcházejících letech. Nicméně bylo to společné vystoupení, které poprvé veřejně a hlavně s dopadem do praxe deklarovalo těsnou spolupráci úřadů, navíc pojmenovalo konkrétní symptomy činnosti tzv. energetických šmejdů. Také díky tomu se povedlo vyvolat tolik potřebnou společenskou poptávku po změně.

Souhlasíme s posílením dohledu zejména nad činností zprostředkovatelů na energetickém trhu a také s tím, že dohled by měl přirozeně spadat pod jedinou instituci, přičemž volba Energetického regulačního úřadu je výběrem přirozeným. Velmi rádi přitom vyslyšíme Vaše cenné osobní zkušenosti, které jste, pane prezidente, v nedávné minulosti sbíral při obdobném procesu – potlačení nekorektních praktik na finančním trhu.

Zároveň se plně ztotožňujeme s Vaším názorem, že posílení informovanosti spotřebitelů musí být prioritou, která nesmí ustupovat úzce vymezené snaze o přísnější regulaci. Obě cesty, obranu i sebeobranu spotřebitele, je třeba budovat paralelně a ve vzájemné provázanosti. Jedině emancipovaný spotřebitel, ve smyslu zdravě sebevědomý a znalostmi vybavený, se dokáže nástrahám účinně bránit. Zároveň dokáže těžit z možností, které nabízí konkurenční prostředí.

Pane prezidente, jak vyplývá nejen z Vašeho dopisu, situaci pozorně sledujete. Energetický regulační úřad zacílil kontroly na nejčastěji zmiňované problémy spotřebitelů. Jen v loňském roce zkontroloval desítky tisíc smluv, které vykazovaly typické znaky provázející kritizované praktiky. Prokázaná pochybení také následují citelné sankce odpovídající jejich závažnosti. Značně byla podpořena také prevence. Téma se daří úspěšně šířit směrem ke spotřebitelské veřejnosti prostřednictvím médií i osobních setkání a přednášek, což je prvním krokem úspěšné osvěty.

Jsme jednoznačně přesvědčeni, že Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR dle našeho názoru vnese do debaty pohled nezaujaté protistrany.

Rada Energetického regulačního úřadu Vaše přání o zapojení se do probíhajícího dialogu tímto jednoznačně vítá a opětuje.

S úctou

Ing. Rostislav Krejcar, Ph.D., člen Rady ERÚ, v.r.
Ing. Vladimír Outrata, člen Rady ERÚ, v.r.
Ing. Jan Pokorný, člen Rady ERÚ, v.r.
Ing. Vladimír Vlk, člen Rady ERÚ, v.r.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…