EU schválila česko-saský program spolupráce

13.06.2015 16:11

Společně s ministryní pro místní rozvoj České republiky Karlou Šlechtovou zahájil včera saský státní ministr Thomas Schmidt v Drážďanech symbolickým startovním výstřelem přeshraniční „Program spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko 2014-2020“. Celkem bude rozděleno 186 milionů EUR na společné projekty do roku 2020.

EU schválila česko-saský program spolupráce
Foto: MMR
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

„Program schválený Evropskou komisí je k dispozici od tohoto týdne. Těší mě, že můžeme i v novém programovém období pokračovat v dobré spolupráci s našimi českými sousedy,“ řekl saský ministr na první regionální konferenci, která byla k tomuto programu uspořádána. „Již v letech 2007 až 2013 se nám podporou řady projektů podařilo sblížit lidi z obou stran státní hranice. A v této úspěšné práci můžeme nyní pokračovat a dále tak integrovat hraniční regiony,“ dodal Thomas Schmidt

„Díky mnoha Čechům a Sasům se nám již po mnoho let daří odbourávat jazykové, kulturní a společenské bariéry, které se zde původně nacházely. Jsem si jistá, že i v následujících letech opět společně ukážeme, že hranice není dělícím, ale sjednocujícím prvkem,“ doplnila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.
 
Až do roku 2020 je pro přeshraniční projekty v oblastech, jako je ochrana proti povodním, požárům a katastrofám, vnitřní bezpečnost, zachování a využití společného přírodního a kulturního dědictví, přeshraniční cestovní ruch, ochrana životního prostředí, vzdělávání, podpora dialogu mezi kulturami a partnerská spolupráce k dispozici 186 milionů eur. Tyto prostředky pocházejí z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF) a z národních příspěvků obou sousedních zemí.
 
Na regionální konferenci byli potenciální nositelé projektu seznamováni s obsahem a postupy nového Programu spolupráce. Žadateli mohou být například spolky a sdružení, ale i instituce a orgány veřejné správy. Stejně jako v případě projektů podpořených v uplynulém programovém období z programu Cíl 3, musejí být i projekty podpořené z Programu spolupráce připravovány a realizovány partnery z Česka a Saska společně. Kromě toho je musejí partneři buď společně financovat nebo pro jejich realizaci nasadit společný personál. Některé postupy při podávání a zpracování žádostí o dotaci byly v tomto programovém období zjednodušeny. Od srpna 2015 by mělo být možno formálně předkládat žádosti o poskytnutí dotace.
 
Během uplynulého programového období bylo možno v příhraničí Česka a Saska z programu Cíl 3 financovat částkou ve výši zhruba 207 milionů EUR 238 projektů. Podpořeny byly projekty z oblastí ochrany přírody a životního prostředí, vzdělávání, kultury, hospodářství, cestovního ruchu a dopravy, ale i projekty spolupráce policie a záchranářů z obou stran hranice a projekty z oblasti ochrany proti požárům a katastrofám.

Další informace k Programu spolupráce naleznete na internetových stránkách www.sn-cz2020.eu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …