Elektrowin: Národní technické muzeum získalo cenné přírůstky do sbírek

23.09.2013 19:58

Zajímavé přírůstky do sbírky domácích spotřebičů a elektrotechniky získalo Národní technické muzeum v Praze. Umožnila to společná akce s neziskovou společností ELEKTROWIN uspořádaná o víkendu 21. a 22. září.

Elektrowin: Národní technické muzeum získalo cenné přírůstky do sbírek
Foto: red
Popisek: Národní technické muzeum získalo o víkendu cenné přírůstky do sbírek

Zhruba stovku domácích elektrických spotřebičů vyrobených v různých obdobích přinesli návštěvníci muzea, aby je předali ELEKTROWINu k ekologické recyklaci a získali za ně slevu na vstupné k prohlídce muzejních expozic. Ty nejzajímavější si ale přímo na místě vybrali kurátoři muzea, aby jimi do budoucna mohli obohatit sbírky.

Původní obaly dotvářejí příběh

„Ocenili jsme zejména to, že návštěvníci správně pochopili naši výzvu a přinesli mnoho spotřebičů i s původními obaly a dalšími doklady, které dotvářejí jejich příběh,“ říká kurátorka expozice Technika v domácnosti Lucie Střechová.

Podle ní nešlo ani tak o hledání unikátů, jako spíš o doplnění jednotlivých řad, které dosud nebyly kompletní. „Právě to nám umožnila akce s Elektrowinem,“ zdůrazňuje Střechová.

Osm milionů spotřebičů za osm let

Podobné akce jsou podle ředitelky zákaznického oddělení ELEKTROWINu Táni Pokorné dalším rozšířením možností, které tento kolektivní systém vytváří už osm let pro obyvatele České republiky.

„Vytvořili jsme za tu dobu na 12 000 míst, kde mohou lidé zdarma odevzdat vysloužilé spotřebiče. Vysbírali jsme jich už více než osm milionů,“ vypočítává Pokorná.

Základ sbírky shromáždil Náprstek

Expozice Technika v domácnosti byla otevřena v roce 2012. Je z 90 procent tvořena předměty, které jsou dlouhodobě ve sbírkách NTM. Základ sbírky domácích spotřebičů tvoří předměty, které shromáždil ještě Vojta Náprstek, samotná sbírka je rozvíjena od založení muzea v roce 1908. Exponáty tak čekaly na vystavení více než sto let.

Ty, které se sešly uplynulý víkend, tak dlouho čekat nebudou. Národní technické muzeum z nich chce připravit samostatnou výstavku, později poslouží k plánované obměně expozic.

Podle Lucie Střechové ve sbírkách dosud nejvíc scházely spotřebiče z 80. a 90. let 20. století, ne tedy ty úplně nejstarší. Přesto se o víkendu s ELEKTROWINem objevily i opravdu památeční kousky. Například dvě kompresorové lednice z 30. let a ještě o desetiletí starší rozhlasový přijímač.

Češi jdou v recyklaci příkladem

Recyklace spotřebičů byla dlouho neznámým pojmem. Ještě v první polovině 20. století bylo nemyslitelné je vyhodit, i když už se nedaly žádným způsobem opravit. Představovaly totiž příliš velkou investici.

Třeba vysavač stál ve 30. letech kolem 1200 korun, tedy jeden měsíční plat středoškolského pedagoga.

S recyklací v dnešním slova smyslu začal ELEKTROWIN a další kolektivní systémy teprve před osmi lety, v roce 2005. Tehdy se do českého zákona o odpadech promítla evropská směrnice, která mimo jiné určuje, kolik vysloužilých spotřebičů na obyvatele se musí ročně vysbírat v každém z členských států EU.

„Stanovenou kvótu čtyř kilogramů na osobu a rok splnila Česká republika jako první ze zemí nově přistoupivších do Evropské Unie a Češi jsou mezi nimi v recyklaci stále na špici,“ připomíná generální ředitel společnosti ELEKTROWIN a.s. Roman Tvrzník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…