Energetici z ČEZ pomáhají v době COVID-19 nejzranitelnějším skupinám obyvatel doma i v zahraničí

25.11.2020 13:47

Každý den desítky vyškolených pracovníků call center ČEZ obvolají stovky lidí v rámci trasování COVID-19. Energetická společnost ČEZ patřila mezi první firmy, které na začátku druhé vlny pandemie poskytly možné kapacity svých call center, aby ulevily přetíženým hygienickým stanicím.

Energetici z ČEZ pomáhají v době COVID-19 nejzranitelnějším skupinám obyvatel doma i v zahraničí
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

ČEZ podpořil také aktivity Českého červeného kříže, který školí dobrovolníky vypomáhající vyčerpaným zdravotníkům s péčí o pacienty přímo v nemocnicích. Vedle toho se společnost ČEZ zaměřuje na sociálně slabší skupiny obyvatel. Prostřednictvím Nadace ČEZ přispívá na pořízení počítačů pro distanční výuku dětí a na nákup potravin pro osoby v nouzi.  Jako jedna z nejvýznamnějších evropských energetik je ČEZ aktivní v „boji“ s dopady koronaviru i v zahraničí.

Zatímco na jaře se ČEZ soustředil především na rychlou finanční pomoc, během druhé vlny pandemie podporuje konkrétní strategické aktivity, které vedou ke zvládnutí situace. „Zaměřujeme se nyní na pomoc dvěma nejzranitelnějším skupinám obyvatel, pro které je současná koronavirová krize zvlášť náročná, tedy rodinám s dětmi a seniorům,“ vysvětluje ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková. Nadační pomoc směřuje znevýhodněným rodinám a dětským domovům na pořízení počítačů a dalšího technického vybavení potřebného pro distanční výuku dětí. „Mít možnost naučit se číst, psát a dál se vzdělávat bereme jako samozřejmost v moderní společnosti. Ale v této mimořádné době, kdy je docházka do školy pro některé školáky a studenty kvůli pandemii omezená na online výuku, to běžné není. Pomoci zajistit přístup ke vzdělání pro všechny žáky bez rozdílu je pro nás prioritou,“ doplňuje Ziková. Druhou oblast nadační pomoci představují potravinové banky. Finanční prostředky se využijí na nákup potravinových balíčků a rozvoz stravy osobám, které se ocitly v nouzi.

Nadace ČEZ také podpořila Český červený kříž, který proškolí 200 zájemců o pomoc ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Absolventi kurzu získají praktické dovednosti ke zvládnutí základní péče o nemocného na lůžku, a budou tak moci pomáhat po boku profesionálních zdravotníků. Do podpory vybraných neziskových organizací se může zapojit i veřejnost prostřednictvím aplikace EPP Pomáhej pohybem tím, že jim připíší body nasbírané při sportování. Nadace ČEZ pak body přepočítá na peníze.

ČEZ těmito aktivitami navazuje na jarní vlnu pomoci, díky níž neziskové organizace, města i obce mohly např. pořídit šicí stroje a materiál na výrobu roušek, zajistit rozvozy jídel či léků osamělým seniorům v uzavřených oblastech republiky, nebo pomoci s nákupy potravin pro pečovatelské domy. Nadace ČEZ v rámci svého grantu Krizová pomoc podpořila celkem 647 subjektů v částce 30,7 milionu korun napříč celou republikou.

S COVID-19 bojujeme i v zahraničí

„Nejvíce naší pozornosti se zaměřuje na pomoc v České republice. S obdobnými problémy kvůli koronaviru se však potýkají i v Polsku, Rumunsku a Bulharsku, kde také působíme, a proto i tam pomáháme prostřednictvím našich dceřiných společností,“ vysvětluje Michaela Ziková.

V Polsku se společnost CEZ Skawina zaměřuje na pomoc seniorům. V rámci programu „Teplo pro Krakov“ věnuje nejstarším obyvatelům Krakova a Skawiny speciálně připravené balíčky obsahující např. osobní ochranné prostředky. CEZ Chorzów přispěl na nákup respirátoru nemocnici v Chorzowě a od začátku pandemie věnoval dodávky osobních ochranných pomůcek (masky, štíty, kombinézy, rukavice a dezinfekční prostředky) specializované nemocnici v Chorzowě, komplexu Městských nemocnic a Charitě Katowické arcidiecéze.

V Rumunsku se ČEZ zaměřil především na materiální podporu nemocnic. Celkem při jarní vlně rozdal do zdravotnických zařízení vybavení za téměř 3,5 milionu korun. V druhé vlně pandemie podporuje distanční vzdělávání dětí, konkrétně poskytuje potřebné počítačové vybavení i online výukové kurzy.

V Bulharsku je ČEZ aktivní v charitativním projektu „Společně můžeme dělat cokoli“. Sociálně znevýhodněným rodinám uhradí účty za elektřinu až do konce roku a přispěje jim na výměnu starých elektrických spotřebičů za nové, energeticky účinné. Tím přispěje ke snížení nákladů na energie.

Chráním sebe, chráním tebe

Podobně jako v České republice patří ČEZ mezi poskytovatele kritické infrastruktury i v dalších evropských zemích: v Rumunsku a Bulharsku provozuje distribuční soustavu, v Polsku zase dvě významné teplárny. Prioritní snahou tedy je ochránit zaměstnance klíčové pro zachování hladkého provozu. Zavedená opatření jsou všude podobná: ochranné pomůcky, měření teploty, omezení kontaktů mezi směnami, častější dezinfekce a čištění společných prostor, převedení co nejvíce pracovníků na práci z domova. Díky přísným opatřením se daří minimalizovat počet nakažených energetiků a všude zachovávat dodávky energií bez omezení.

Náročnou situaci pomáhají zaměstnancům ČEZ napříč Evropou zvládat speciální zdravotnicko-psychologické linky, jednotlivé společnosti také organizují on-line kurzy pro zvládání stresu či skloubení práce z domova s péčí o děti.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…