Energetické investice v USA a Evropě: Američani mají za míň peněz víc muziky

14.07.2014 12:47

Od roku 2000 země Evropské unie investovaly do obnovitelných zdrojů energie více než Spojené státy americké do průzkumu a těžby břidlicového plynu. A výsledek? Energie je v současné době v USA výrazně levnější než na starém kontinentu. V rozhovoru pro rakouský list Kurier na to upozornil hlavní ekonom Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol.

Energetické investice v USA a Evropě: Američani mají za míň peněz víc muziky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Evropě se nepodařilo zmírnit svoji závislost na dovozu energie, hlavně ruského zemního plynu. Evropská unie stále postrádá jasnou energetickou koncepci. Představy jednotlivých členských zemí EU o tom, jak by měla vypadat "energetická páteř" ekonomik, se značně liší. To není podle Birola zrovna povzbudivé hodnocení.

IEA proto doporučuje, aby Evropská unie do roku 2035 do elektroenergetiky investovala zhruba 2,2 bilionu dolarů a postavila nové elektrárny o celkovém instalovaném výkonu 740 tisíc megawatt. Jinak jí hrozí rozsáhlé výpadky v zásobování elektřinou. To není nějaké "plácnutí do vody", nýbrž vážné varování.

"Evropský trh s elektřinou se ocitl v nebezpečných vodách. Musí se uspořádat zcela novým způsobem, jinak se ponoříme do tmy. Opravdu nežertuji“ varuje Fatih Birol.

Z uvedené sumy by mělo na výstavbu větrných, solárních, vodních a dalších elektráren přijít 1,6 bilionu dolarů, zbývajících 600 miliard si vyžádají nové přenosové soustavy. Investiční potřeba Evropy v elektroenergetice je tak podle IEA druhá nejvyšší na světě, hned po Číně.

Do výstavby nových, či rozšiřování stávajících elektráren se ale energetickým koncernům nechce. Hlavním důvodem je, že výrazně klesla velkoobchodní cena elektřiny především proto, že se na trh "valí" energie z dotovaných obnovitelných zdrojů. Dalším velkým problémem je zásobování Evropy zemním plynem.

Zhruba 30 procent poptávky po plynu zabezpečuje EU dovozem z Ruska, druhým klíčovým dodavatelem je Norsko, jehož zásoby se ale zvolna tenčí. Kde vzít další zásobovací zdroje? Naděje v nový plynovod Nabucco, jímž měl přes Turecko proudit plyn z Ázerbájdžánu do západní Evropy, zhasly, neboť z projektu - značně nákladného - sešlo. Chce-li Evropa opravdu omezit svoji závislost na Rusku, musí brzy přijít s projekty nových plynovodních tras. Takové rozhodnutí je však hlavně na politicích, nikoli soukromých koncernech.

Na politické úrovni by se také mělo rozhodnout, zda Evropa zahájí průzkum a těžbu břidlicového plynu. Postoj jednotlivých členských zemí EU vůči této těžební technologii se diametrálně liší, konstatuje německý časopis Wirtschaftswoche. Například Británie první průzkumné vrty plánuje, stejně tak Rumunsko. Ukrajina a Polsko se už do nich pustily. Naproti tomu Francie a Bulharsko vyhlásily na břidlicový plyn striktní moratorium, Německo a Nizozemsko připravují zákony, jež by využívání břidlicového plynu umožnily. "Má-li se opravdu zmírnit závislost Evropské unie na dovozu plynu a energie vůbec, je využívání břidlicového plynu naprosto nezbytné," je přesvědčen Fatih Birol.

Zdroje:

  • http://www.handelsblatt.com/technologie/das-technologie-update/energie/energieagentur-iea-zwei-billionen-dollar-gesucht/9989380.html
  • http://kurier.at/wirtschaft/marktplatz/sehenden-auges-ins-energie-gewitter/71.492.934
  • http://derstandard.at/2000002227024/Energieagentur-warnt-vor-Blackout-Gefahr
  • http://www.wiwo.de/technologie/umwelt/fossile-energie-deutschlands-alternativen-zu-russlands-gas/10113570.html

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…