Energetický test národa: Domácnosti v Praze a ve středních Čechách mohou ušetřit na energiích

04.02.2015 20:50

Češi mohou doma bez dodatečných investic ušetřit na energiích v průměru 2 077 korun ročně, ukazují celorepubliková data z Energetického testu národa. Lidé, kteří vyplnili test, dostali tipy, jak a kde v domácnosti šetřit energiemi a dozvěděli se i finanční částku, kterou by realizací těchto opatření mohli ročně uspořit. U domácností v Praze a ve středních Čechách tato částka dosáhla v průměru 1 847 korun, což je v energetické gramotnosti řadí nad celorepublikový průměr.

Energetický test národa: Domácnosti v Praze a ve středních Čechách mohou ušetřit na energiích
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Energetický test už vyplnilo přes 4000 lidí v celé České republice, kteří tak mohou celkem ušetřit více než 8 milionů korun.  Se zábavně laděným Energetickým testem národa přišla na konci loňského roku Skupina ČEZ na webu www.energetickytest.cz, aby pomohla Čechům odhalit energetické chyby, kterými doma přicházejí o peníze. Možnost zapojit se do testu a ověřit si svou „energetickou gramotnost“ zůstává otevřena i letos.

Odhad možných úspor vychází nejen z odpovědí testovaných, ale i z velikosti obydlí a celkové výše plateb za energie. Největší prostor k energetickým úsporám podle Energetického testu národa mají lidé v Libereckém kraji, kde průměrná domácnost může jednoduchou změnou chování ušetřit 2 908 korun ročně. Naopak nejlépe s energiemi podle Energetického testu národa umějí hospodařit lidé právě v Praze. I oni ale získali návod k úspoře přesahující 1 600 korun ročně.
Jak si vedli Pražané a Středočeši?

V Praze a středních Čechách mohou lidé jednoduchou změnou návyků ušetřit v průměru 1 847 korun ročně, všichni účastníci testu pak v celkovém součtu přes 1,5 milionu korun. V samotném Středočeském kraji utrácejí domácnosti podle aktuálních výsledků za energie zbytečně v průměru 2 074 korun ročně. Domácnosti v Praze si vedly o poznání lépe, přesto dostaly tipy vedoucí k průměrné úspoře 1 652 korun ročně.

Například pouze každý třetí Pražan v testu správně seřadil kroky vedoucí k odvzdušnění radiátoru. „Špatně topící radiátory plné vzduchu přitom připraví typickou českou domácnost za jednu topnou sezónu o více než 450 korun,“ upozornila Vladimíra Rosendorfová, energetická poradkyně Skupiny ČEZ. Výrazné finanční úspory by také obyvatelé hlavního města dosáhli zakoupením úsporných žárovek. Z testu totiž vyplynulo, že více než pětina z nich nevyužívá v domácnosti ani jednu.

Středočechům dal zabrat výpočet z faktury, kolik daná domácnost platí celkem za spotřebu elektřiny v době vysokého tarifu. Správně si s touto otázkou poradila jen tři procenta. Velmi dobře si naopak obyvatelé středních Čech poradili s otázkou, jak doma správně větrat, když více než dvě třetiny z nich zvolily variantu větrání protilehlými okny. „Když se nevětrá průvanem, ale průběžně ventilačkou nebo jen jedním oknem, ochlazují se kromě vzduchu také okolní zdi. Typická česká domácnost tak doslova z okna vyhazuje 1 800 Kč za topení každý rok,“ varovala Vladimíra Rosendorfová.

Skupina ČEZ spuštěním Energetického testu národa reaguje na přání a potřeby svých zákazníků. „Zvyšování povědomí o využívání energie považujeme za velmi důležité. Prostřednictvím Energetického testu národa chceme zákazníkům ukázat, že někdy stačí jen trochu změnit naše návyky, udělat doma pár jednoduchých opatření, a rozdíly ve spotřebě energie a následném účtu za ni mohou být opravdu velmi zajímavé,“ řekl Pavel Cyrani, ředitel divize obchod a strategie Skupiny ČEZ.

Firma také přizpůsobuje nabídku svým zákazníkům na míru a průběžně realizuje opatření, kterými vychází vstříc jejich přáním. Jen za loňský rok zavedla Skupina ČEZ zhruba tři desítky takových opatření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…