Etická komise předá dekrety oceněným účastníkům třetího odboje

08.05.2016 17:25

V úterý dne 10. května 2016 od 13:00 hodin se v budově Úřadu vlády ČR, Strakově akademii, uskuteční slavnostní předání pamětních dekretů a odznaků účastníkům odboje a odporu proti komunismu oceněným Etickou komisí České republiky pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu (dále jen „Etická komise“).

Etická komise předá dekrety oceněným účastníkům třetího odboje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády České republiky

Pamětní dekrety a odznaky z rukou Mgr. Jiřího Kauckého, předsedy Etické komise, převezme osobně Josef Hořák.

Druhý dosud žijící oceněný účastník třetího odboje Břetislav Dofek trvale bydlí v USA a zdravotní stav mu již nedovolí nikam cestovat, proto za něj na základě plné moci a převezme ocenění  jím pověřený zástupce Milan Sehnal.

Za účastníky odboje a odporu proti komunismu oceněné in memoriam, Ing. Jaroslava StrakuHildegardu PřiklopilovouLadislava Hošťálka a Jiřího Koutníka, převezmou pamětní listinu a odznak jejich rodinní příslušníci.

Slavnostního předávání se dále zúčastní představitelé Ministerstva obrany ČR, Ústavu pro studium totalitních režimů, Archivu bezpečnostních složek, Ústavu pamäti národa, Konfederace politických vězňů a další čestní hosté.


Etická komise České republiky pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu
Etická komise byla zřízena zákonem č. 262/2011 Sb., o účastnících odboje a odporu proti komunismu, především z toho důvodu, aby plnila roli odvolacího orgánu proti rozhodnutím Ministerstva obrany o zamítnutí žádostí o udělení statusu účastníka odboje a odporu proti komunismu, zejména v těch případech, kdy se z hlediska věcného posouzení jedná o případy hraniční a komplikované.

Etická komise má 9 členů. Členy Etické komise jsou významné osobnosti společenského a politického života, z nichž se mnohé samy postavily proti komunistickému režimu v Československu, tj. prof. PhDr. Jan Sokol, CSc., Ph.D., Miloslav Nerad, PhDr. Marie Rút Křížková, JUDr. Stanislav Devátý, Dr., Mgr. Miloš Rejchrt, a dále osobnosti, které se svou činností zasadily o přijetí zákona č. 262/2011 Sb. nebo se dlouhodobě problematikou totalitních režimů zabývají, tj. MVDr. Jiří Liška, JUDr. Jan Kudrna Ph.D., PhDr. Prokop Tomek, Ph.D., místopředseda Etické komise, a Mgr. Jiří Kaucký, předseda Etické komise.

Medailonky oceněných:

Josef Hořák (nar. 1933) – převezme ocenění za aktivní působení ve skupině Ladislava Samšeňáka a Jiřího Syrového a za soustavnou a dlouhodobou činnost v rámci společenství Koinótés, čímž naplnil znaky formy odboje a odporu proti komunismu dle § 3 odst. 3 a § 3 odst. 2 písm. b) zákona č. 262/2011 Sb. (proces „Stanislav Kindermann a spol.“)

Břetislav Dofek (nar. 1930) – je oceněn za jeho dlouhodobé protikomunisticky zaměřené statečné postoje, které konsistentně zastával nejpozději od podzimu 1949, kdy se rozhodl k ilegálnímu návratu ze zahraničí, a na nichž setrval v době výkonu trestu odnětí svobody mezi lety 1950 až 1964, a to zejména přípravou k útěku z výkonu trestu odnětí svobody v Jáchymovských dolech v roce 1950 s plánovaným odchodem do zahraničí a následným vyzrazením zpravodajsky cenných informací zahraniční zpravodajské službě, čímž naplnil formu odboje a odporu proti komunismu dle § 3 odst. 2 písm. b) zákona č. 262/2011 Sb.

Ladislav Hošťálek (nar. 1923, zemř. 1984) – byl oceněn za poskytnutí pomoci dvěma členům odbojové skupiny „Hory Hostýnské“ (Sigmundu Bakalovi a Metoději Čechovi) v srpnu 1950 v Opatovicích, a za účast na uschování zbraní členů skupiny v lednu 1951 v Paršovicích, čímž naplnil formu odboje a odporu proti komunismu dle § 3 odst. 2 písm. b) zákona č. 262/2011 Sb. (proces „Josef Tihlář a spol.“); žádost podala manželka, paní Marie Hošťálková.

Jiří Koutník (nar. 1920, zemř. 1995) – byl oceněn za veřejné postoje bránící kolektivizaci, kterými v obci Plačice, okres Hradec Králové, v období od roku 1948 do  června 1951, zejména pak v roce 1950, projevoval odpor proti kolektivizaci venkova, za což byl závažně postižen, čímž naplnil znaky formy odboje a odporu proti komunismu dle § 3 odst. 4 zákona č. 262/2011 Sb.; žádost podala dcera, paní Ludmila Havránková.

Hildegarda Přiklopilová (nar. 1924, zemř. 2014) – byla oceněna za poskytnutí noclehu, fotoaparátu, informací o Jáchymovských dolech a další pomoci Josefu Sládkovi v květnu 1948 v přesvědčení, že tyto informace a fotografie využije v zahraničí v boji proti komunistickému režimu v Československu, popř. je k obdobnému využití předá v zahraničí Stanislavu Slatinskému, čímž naplnila formu odboje a odporu proti komunismu dle § 3 odst. 2 písm. b) zákona č. 262/2011 Sb.; žádost podal syn, pan Jan Přiklopil.

Ing. Jaroslav Straka (nar. 1925, zemř. 1985) – byl oceněn za aktivní působení v období od první dekády července 1948 do 14. srpna 1948 v odbojové skupině „Erqije“ napojené prostřednictvím jejího velitele Radomíra Kleina-Jánského a Jana Schneidera na zpravodajskou službu demokratického státu, čímž naplnil znaky formy odboje a odporu proti komunismu dle § 3 odst. 3 zákona č. 262/2011 Sb. (proces „Klein-Jánský a spol.“); žádost podala manželka, paní Eva Straková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…