Exportní agentura: V arabském světě se nedostanete na Wikipedii. Je nevhodná. Cenzura padá i na erotiku

05.07.2015 9:25

Pokud se chystáte strávit nějaký čas na Arabském poloostrově, jednou ze základních náležitostí, kterou je vhodné si v tomto regionu uvědomit, jsou omezení při používaní Internetu.

Exportní agentura: V arabském světě se nedostanete na Wikipedii. Je nevhodná. Cenzura padá i na erotiku
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Internet v arabských zemích má významné odlišnosti v porovnání se „západním světem“, přičemž ve většině zemÍ Arabského poloostrova realizují státní režimy a vládnoucí monarchie velmi přísnou cenzuru webu. Jednou z mála výjimek je Dubajské království, ale pozor, i v tomto emirátu je internet monitorován. Ale cenzura volně šířených informací nemá až také silné kořeny a „tradici“ jako je tomu v okolních zemích.

Cenzura internetu

Oficiální autoritou zodpovědnou za cenzuru internetu je ve většině zemí tzv. Telecom Regulatory Authority. Cenzura internetu má především charakter selektivního blokování nevhodných webových stránek (např. Wikipedia) nebo omezován í vybraných internetových služeb. Uživatelé webu dokáží cenzuru identifikovat poměrně jednoduše - buď jsou webové stránky explicitně označené jako cenzurované, nebo je přístup k jejich zobrazení nemožný.

V Dubaji, stejně jako v ostatních zemích, jsou významně omezovány přístupy na webové stránky se sexuálním kontextem, které byly místními islámskými duchovními identifikovány jako nevhodné pro společnost nebo protivící se místním náboženským mravům.

Cenzura internetu však není konzistentní na celém území Arabského poloostrova. Speciální postavení mají například v Dubaji tzv. Free Zones zaměřené na podporu IT technologií a IT firem. V těchto technologických centrech cenzura internetu téměř neexistuje a firmy nejsou zvyklé být omezovány v přístupech do internetové sítě.

Ale i v těchto centrech je vhodné si uvědomit, že surfování po webových stránkách a vyhledávání informací o místních disidentech nebo webů kritizujících vládnoucí monarchii případně státní moc asi není ten nejlepší nápad, jak budovat nadstandardní vztahy s policií a místní samosprávou.

Ať už internet v arabském světě využijete nebo ne, určitě Vám s jeho využitím chceme pomoci najít nové obchodní partnery v tomto regionu.

 

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…