FN Hradec Králové: Základní vyšetření ledvin odhalilo několik patologických nálezů

13.03.2023 15:16 | Tisková zpráva

Na základní vyšetření ledvin, které zájemcům u příležitosti Světového dne ledvin nabídla Nefrologická klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové, dorazilo na šest desítek zájemců, u deseti z nich byly zjištěny patologické nálezy a čekají je další vyšetření. Nefrologická klinika FN HK současně připravila diskusi veřejnosti s odborníky o problematice onemocnění ledvin.

FN Hradec Králové: Základní vyšetření ledvin odhalilo několik patologických nálezů
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

„O akci jsme se dozvěděli na facebookovém profilu nemocnice, jdeme dneska darovat krev, a tak jsme si řekli, že si raději necháme udělat také základní vyšetření ledvin, podle výsledků bychom měli být v pořádku,“ uvedla jedna z prvních zájemkyň o vyšetření, která do Fakultní nemocnice Hradec Králové přijela z Nového Bydžova. Zájemci o vyšetření přicházeli během dopoledne průběžně, většinou se jednalo o seniory.

Ledviny jsou párovým orgánem, který zajišťuje čistění krve od odpadních látek a jejich následné vyloučení močí, dále se ale také podílejí na regulaci krevního tlaku, ovlivnění krvetvorby či kostního metabolismu. Onemocnění ledvin má proto vliv na vznik dalších, například kardiovaskulárních nemocí. Projevy onemocnění ledvin jsou často nenápadné, nicméně prvními symptomy může být například krev či bílkovina v močovém nálezu, otoky dolních končetin, únava, vysoký krevní tlak apod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…