FNUSA-ICRC: Zahraniční vědci v Česku rozvíjejí vědu a výzkum. V Brně dominují Italové

23.04.2018 9:17

Téměř padesát nových výzkumných center vybudovala v posledních deseti letech Česká republika s využitím Strukturálních fondů EU. Vznikla tak řada nových pracovních míst pro vědce i obslužný personál.

FNUSA-ICRC: Zahraniční vědci v Česku rozvíjejí vědu a výzkum. V Brně dominují Italové
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA-ICRC

Česku se přitom daří lákat mladé pracovníky z ostatních zemí Evropy, jako jsou Španělsko, Portugalsko, Řecko, Francie či Itálie, které se potýkají s dlouhodobě vysokou nezaměstnaností, především mezi mladými lidmi. A právě Italové dominují nejen v ČR, ale zejména výzkumu v Brně.

To, že Italové v Česku tvoří početnou pracovní skupinu, dokládají i statistiky Velvyslanectví Italské republiky. Podle Alda Amatiho, Italského velvyslance v ČR, se počet Italů, kteří žijí a pracují v tuzemsku, pohybuje kolem 6 tisíc. Vzhledem k tomu, že v Česku trvale pracuje zhruba třicet italských vědců, patří Brno k největším zaměstnavatelům italských výzkumníků.

Například Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA-ICRC) s více než 200 pracovníky aktuálně zaměstnává více než 40 cizinců z 16 různých zemí. Nejpočetnější skupinu tvoří 18 italských výzkumníků a studentů doktorského programu PhD, 2 Španělé, Portugalci nebo Kanaďan. Tři Italové jsou ve FNUSA-ICRC dokonce vedoucími výzkumných týmů. „Italské vědce jsme přilákali do Brna z prestižních výzkumných institucí. Giancarla Forteho i s jeho italskou manželkou, která je také výzkumnicí ve FNUSA-ICRC, z japonského Národního institutu pro materiálovou vědu. Dalšího Itala, Manlia Vinciguerru, pak z University College London, čtvrté nejlepší univerzity v Evropě podle žebříčku QS,“ uvedl Gorazd B. Stokin, šéf FNUSA-ICRC.

Italští vědci výrazně pomáhají rozvíjet vědu a výzkum v České republice, což dokládají nejen výborné výsledky jejich publikační činnosti, ale i výše získaných grantů. „Italští výzkumníci FNUSA-ICRC dosud publikovali více než 50 článků v prestižních časopisech, jako Nature Communications, ACS Nano nebo EMBO Molecular Biology,“ řekl Giancarlo Forte, italský vedoucí výzkumné skupiny Centra translační medicíny FNUSA-ICRC, která se zabývá kardiovaskulárními systémy a mechanobiologií. „Od roku 2016 získali Italové pro naše výzkumné centrum granty v celkové výši přes 200 milionů korun. Italští doktorandi jsou pak v posledních dvou letech opakovaně hodnoceni jako nejlepší studenti PhD programu Masarykovy univerzity v oblasti lékařská biologie,“ doplnila Viola Galligiony, vedoucí Animálního centra FNUSA-ICRC.

První italská konference v Česku podpořila práci italských vědců

Podpora italských výzkumníků a přínosu jejich vědecké práce se stala cílem První italské konference v České republice, kterou uspořádalo Velvyslanectví Italské republiky, Italský kulturní institut v Praze a Centrum translační medicíny FNUSA-ICRC při příležitosti Národního dne vědy a výzkumu, který se v Itálii každoročně slaví 15. dubna.

Unikátní konference se uskutečnila v úterý 17. dubna, v Centru translační medicíny, detašovaném pracovišti FNUSA-ICRC v inkubátoru Biology Park. V rámci úvodní prezentace konference, vystoupil italský velvyslanec J.E. Aldo Amati, ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny MUDr. Martin Pavlík, a děkan Fakulty informatiky a bývalý rektor Masarykovy univerzity profesor Jiří Zlatuška. O svých aktivitách a úspěších v České republice přednášeli také Italové z FNUSA-ICRC, z Filozofické fakulty a Fakulty informatiky Masarykovu univerzity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…