Filharmonie Hradec Králové: Záhořovo lože aneb Vykoupení

05.02.2022 11:54 | Tisková zpráva

Ve čtvrtek 10. února uvede Filharmonie Hradec Králové veřejnou premiéru kantáty pro sóla, sbor a orchestr podle předlohy K. J. Erbena – Záhořovo lože aneb Vykoupení.

Filharmonie Hradec Králové: Záhořovo lože aneb Vykoupení
Foto: fhk.cz
Popisek: Filharmonie Hradec Králové

Toto dílo už mělo svou premiéru televizní a rozhlasovou, obě byly vysílány v době loňských koronavirových opatření, kdy musely být koncertní sály veřejnosti uzavřeny. Nyní se konečně může odehrát premiéra před publikem v sále Filharmonie Hradec Králové. Autorem kantáty je nedávno zesnulý Juraj Filas, jehož památce je koncert také věnován. 

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí

Kantátu Záhořovo lože napsal Juraj Filas v roce 2018 ke 150. výročí úmrtí Karla Jaromíra Erbena (1811–1870), východočeského rodáka a sběratele lidových balad a pohádek. Libreto skladatel vytvořil podle stejnojmenné Erbenovy balady, která zpracovává motiv viny, pokání a odpuštění, aneb v pojetí skladatele „Vykoupení“. Sám Filas vysvětlil rozšíření názvu takto: „Postavu Záhoře pojímám jako určitý prototyp zločince, který spáchal mnoho zlého, ale skrze milosrdenství Boží dojde odpuštění a Vykoupení. Proto jsem k názvu balady přidal toto upřesnění, které podtrhuje ústřední myšlenku, že každý z nás se určitě ve svém životě provinil, možná i opakovaně, učinil věci, na které není hrdý, ale když to pochopí a ‚obrátí se‘, může dojít odpuštění, neboť – slovy básníka: ‚Milost Boží nekonečně větší‘…“.

Dramaturgickým úvodem koncertu bude patnáctiminutová symfonická báseň Prokletý lovec francouzského skladatele belgického původu Césara Francka. Ta je hudebním pojednáním folklórního motivu „divokého honu“, zde konkrétně zachyceného v baladě německého básníka a prozaika Gottfrieda Augusta Bürgera, o bezohledném hraběti, který kvůli své nezvladatelné vášni pro lov připraví o život několik svých poddaných. Za to je stižen kletbou a odsouzen k věčné divoké honbě. Zatímco skladba Prokletý lovec končí vyjádřením bezútěšnosti prokletí, Záhořovo lože aneb Vykoupení končí odpuštěním a je tedy jakýmsi poselstvím naděje.

Jak bylo uvedeno, Záhořovo lože mělo již svou premiéru na televizních obrazovkách, Česká televize jej uvedla v hlavním vysílacím čase 15. března 2021 na programu ČT Art, a také premiéru rozhlasovou 30. dubna 2021 na stanici Vltava Českého rozhlasu. V době těchto natáčení byla v sále FHK pořízena také audionahrávka, kterou královéhradecká Filharmonie nedávno vydala jako CD s výpravným bookletem. Pro zájemce bude toto CD k dispozici na pokladně Filharmonie Hradec Králové a také na jejím e-shopu obchod.fhk.cz.

Filasova díla se vyznačují posluchačskou přívětivostí, výraznými melodiemi a jsou hudebně srozumitelná. Filharmonie Hradec Králové již dříve uvedla Filasovo Requiem Oratio Spei (Modlitba naděje) a to na podzim roku 2018 v Hradci Králové a následně také pražské katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Toto dílo bylo původně psáno pro vzpomínkový ceremoniál obětem teroristických útoků 11. září 2001 v New Yorku. Juraj Filas byl skladatel slovenského původu, jehož díla sbírají ohlasy a ocenění po celém světě. Až do své smrti v samém závěru loňského roku působil jako profesor na pražské HAMU.

Při čtvrtečním koncertu 10. února vystoupí v sále Filharmonie Hradec Králové, stejně jako při loňském natáčení sólisté Michaela Štiková Gemrotová (soprán), Michal Lehotský (tenor), Daniel Matoušek (tenor), Filip Bandžak (baryton). Sborové party zazní v podání Pražského filharmonického sboru, tentokrát pod vedením sbormistra Lukáše Kozubíka. Orchestr Filharmonie Hradec Králové a celé provedení bude řídit dirigent Leoš Svárovský.

Koncert je součástí Červené abonentní řady (vokálně-instrumentální cyklus), avšak zůstává otevřen také všem ostatním zájemcům a posluchačům. Vstupenky je možné zakoupit na portálu HKpoint.cz.

čtvrtek 10/2 v 19:30, Sál Filharmonie Hradec Králové

Abonentní řada ČERVENÁ

Č3 – Záhořovo lože

César Franck (1822–1890)
Prokletý lovec FWV 44, symfonická báseň podle balady G. A. Bürgera (1881–1882)

Juraj Filas (1955–2022)
Záhořovo lože aneb Vykoupení, kantáta pro sóla, sbor a orchestr dle předlohy K. J. Erbena (2018)
Premiéra

Michaela Štiková Gemrotová soprán
Michal Lehotský tenor
Daniel Matoušek tenor
Filip Bandžak baryton
Pražský filharmonický sbor
Lukáš Kozubík sbormistr
Filharmonie Hradec Králové
Leoš Svárovský dirigent

Více informací najdete v detailu koncertu

Vstupenky jsou k dispozici na portálu HKpoint.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…