GSK: Čeští vědci se podíleli na vývoji vakcíny, která pomáhá chránit milióny dětí po celém světě

20.06.2014 17:30

Po dlouhou dobu neměli rodiče možnost chránit své děti před nákazou zákeřnou bakterií Streptococcus pneumoniae neboli pneumokokem, který může způsobit řadu komplikací, od zánětu středního ucha až po závažné záněty mozkových blan a otravu krve. Český tým vědců se však podílel na vývoji vakcíny1 Synflorix, která již 5 let pomáhá chránit přes 50 milionů dětí ve více než 100 zemích celého světa.

GSK: Čeští vědci se podíleli na vývoji vakcíny, která pomáhá chránit milióny dětí po celém světě
Foto: red
Popisek: GlaxoSmithKline

Vakcína Synflorix pomáhá chránit proti vybraným typům pneumokoka, které způsobují až 90 % závažných invazivních pneumokokových onemocnění např. zánět mozkových blan. Kromě toho účinně chrání před závažným zápalem plic, častým a bolestivým zánětem středního ucha a poskytuje tak dětem komplexní ochranu před nebezpečnými pneumokokovými infekcemi.

První vakcíny proti nákaze pneumokokem se objevily již v minulém století, jejich účinnost však nebyla dostatečná a odborníci stále hledali lepší varianty. Jedním z týmů, který se do vývoje nových vakcín zapojil, byli i vědci z Hradce Králové a Prahy a řada českých pediatrů. Vědci testovali vakcínu v českém prostředí více než 4 roky a přinesli důležitá data potvrzující vysokou účinnost vakcíny, díky kterým mohla být očkovací látka v roce 2009 uvedena na český trh1. Vakcína byla pojmenována Synflorix. „Rix“ odkazuje na belgické městečko Rixensart, kde se tato vakcína vyrábí, a „Synflo“ pak poukazuje na to, že vakcína je odvozená od bakterií Streptococcus pneumoniae a Haemophilus influenzae, které mohou způsobit závažná respirační onemocnění a meningitidu.

Onemocnění pneumokokem je rizikové zejména pro děti ve věku do pěti let a může vést k řadě komplikací. Nejčastěji postihuje děti neinvazivní onemocnění jako je například bolestivý zánět středního ucha nebo zápal plic. Výrazně větší komplikace však nastávají při tzv. invazivních onemocněních, kdy bakterie pronikne do krve nebo mozkomíšního moku dítěte, což může způsobit závažné zdravotní komplikace, jako jsou otrava krve nebo zánět mozkových blan. Obě onemocnění mají velmi rychlý průběh a mohou vést až k úmrtí. Přestože existuje více než 90 různých typů pneumokoka a není možné očkovat proti všem, vakcína Synflorix pomáhá chránit proti vybraným typům.

Alarmující zprávou však je, že v poslední době proočkovanost proti pneumokokům v České republice klesá. Rodiče se zbytečně obávají nechat své dítě očkovat, přitom se jedná o moderní a velmi dobře snášenou vakcínu, která může dítě ochránit před závažnou nemocí, a navíc pro děti do sedmého měsíce věku je očkování plně hrazeno zdravotními pojišťovnami2. Nízká proočkovanost mezi dětmi zvyšuje riziko, že se onemocnění opět rozšíří. Podobný případ byl nedávno na Ústecku, kde vypukla epidemie spalniček mezi těmi, kdo nebyli dostatečně naočkováni.

Přestože je dnes očkování dostupné již v mnoha zemích a vakcínou Synflorix se očkuje běžně například v Rakousku, Švédsku nebo Nizozemsku, stále na pneumokokové infekce celosvětově umírá v přepočtu jedno dítě každou minutu. Společnost GSK, výrobce vakcíny Synflorix, se proto rozhodla podpořit projekt Globální aliance na podporu očkování (GAVI), který se snaží zprostředkovat očkování proti pneumokokům i pro děti v rozvojových zemích. V těchto zemích jsou totiž pneumokoková onemocnění jednou z nejčastějších příčin úmrtí u dětí do 5 let. V rámci tohoto projektu se společnost GSK zavázala, že do roku 2024 umožní očkování proti pneumokokům více než 350 tisícům dětí z rozvojových zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…