Genderové audity podpoří využití kreativních a inovačních schopností žen

23.06.2015 14:30

V členských firmách klastrů působících v Moravskoslezském kraji byly zahájeny genderové audity, které jsou jednou ze součástí projektu Gender v inovacích - inovace v klastrech. Nositelem tohoto projektu, spolufinancovaného z Norských fondů prostřednictvím Nadace Open Society Fund Praha, je Národní klastrová asociace.

Genderové audity podpoří využití kreativních a inovačních schopností žen
Foto: Nadace Open Society Fund
Popisek: Nadace Open Society Fund, logo

Téma rovných příležitostí, včetně genderové rovnosti, je v současné době stále více aktuální a rozhodně přitom nejde o prosazování padesátiprocentního podílu počtu žen ve firmách, jak se snad někteří mohou domnívat. Není to tak ani u zmíněného projektu Gender v inovacích - inovace v klastrech, jenž je zaměřen na podporu genderové rovnosti, jako motoru tvořivosti a inovací v podnikání, a posílení povědomí o přínosech zapojení žen v inovačních procesech členských firmem moravskoslezských klastrů. „Genderové audity zatím v České republice nejsou běžnou záležitostí. Dá se říct, že se o ně zajímají především osvícené společnosti, které si uvědomují, že takový krok může posílit jejich image, prospět jim v dalším rozvoji a v důsledku může být i jejich potenciální konkurenční výhodou," konstatuje genderový auditor Radim Misiaček ze společnosti RADDIT consulting. „Ostatně programové prohlášení vlády nebo například některé podmínky pro čerpání z fondů Evropské unie v novém programovacím období naznačují, že firmy, které budou podporovat rovnost příležitostí, mohou získat tržní výhodu."

Auditorka Ivana Mariánková z organizace Eko-info centrum doplňuje, že i vedení společností, které se zajímají o rovné příležitosti, bývá často přesvědčeno, že v jejich firmě panuje genderová rovnost, protože přibližně polovinu zaměstnanců tvoří muži a polovinu ženy. „Ale o tom genderová rovnost není. Ta spočívá v obsazování jednotlivých pozic ve firmě lidmi, kteří se na jejich vykonávání nejvíce hodí, a to bez ohledu například na pohlaví. A vzhledem k nastaveným podmínkám se do vhodné pozice mohou dostat, aniž by předem rozhodovalo, zda se jedná o ženy či muže," vysvětluje auditorka. „V tomto projektu chceme zaměřit pozornost firem na dosud často přehlížené příležitosti k inovacím vyplývající z jiného pohledu žen a mužů například na funkčnost výrobku, design, pracovní postup či odhalování tržních příležitostí. Pozitivní výsledky takovýchto změn jsou jasně prokazatelné.“

Pro co největší objektivitu provedení i výsledků pilotních genderových auditů bylo optimální do nich zapojit tři společnosti ze tří různých klastrů v Moravskoslezském kraji, což se podařilo. Auditem právě procházejí společnosti PRO NORTH CZECH z Moravskoslezského automobilového klastru, NAM system z IT Clusteru a Osoblažský cech z Klastru sociálních inovací a podniků SINEC.
„Respektování doporučení těchto auditů povede kromě jiného k posílení inovačního potenciálu klastrů," vysvětluje prezidentka Národní klastrové asociace (NCA) Pavla Břusková s tím, že audity by měly poskytnout zprávu o tom, jak je v členských firmách klastrů využíván potenciál rovných příležitostí žen a mužů ke zvýšení inovací. „Podstatná budou nejen doporučení z genderových auditů, ale i spolupráce s manažery klastrů, kteří tato doporučení zapracují do rozvojové strategie klastrů," pokračuje Pavla Břusková a dodává, že s velmi otevřeným přístupem se zástupci NCA setkali u Moravskoslezského automobilového klastru. „Tento nositel ocenění Zlatý klastr 2014 opět potvrdil své vůdčí postavení v inovativní oblasti a do projektu se bez váhání zapojil," zdůrazňuje prezidentka NCA a předává slovo Ladislavu Glogarovi, výkonnému řediteli Moravskoslezského automobilového klastru: „Je všeobecně známo, že největší výkonnost mají smíšené týmy, a že v genderově vyváženém prostředí se lépe pracuje. Moudré firmy s tímto pozitivním efektem počítají a genderová rovnost je součástí jejich firemní kultury. Zapojení se do zmíněného auditu proto nevnímají jako povinnost, ale jako možnost k dalšímu rozvoji."

Projekt Gender v inovacích – inovace v klastech podpořila Nadace Open Society Fund Praha z programu Dejme (že)nám šanci, který je financován z Norských fondů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…