HK ČR: Čína láká české podnikatele a investory

15.06.2014 20:57

Peking, 12. června 2014 Delegace českých podnikatelů v čele s Hospodářskou Komorou České republiky (HK ČR) a jejím viceprezidentem Bořivojem Minářem v těchto dnech doprovází ministra průmyslu a obchodu ČR Jana Mládka na jeho pracovní návštěvě Číny.

HK ČR: Čína láká české podnikatele a investory
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Jedním z hlavních bodů programu bylo mj. nedělní setkání rezortních ministrů 16 zemí střední a východní Evropy a Číny ve formátu tzv. Varšavské iniciativy ve městě Ningbo, které zároveň hostí mezinárodní veletrh se zastoupením České republiky. Během akce rovněž proběhla konference hospodářských komor zemí Varšavské iniciativy, během níž se viceprezident HK ČR Bořivoj Minář setkal se svým protějškem z CCPIT Ningbo (Čínská rada na podporu mezinárodního obchodu) Jeanwarem Huangem. Zájem o další spolupráci byl potvrzen podpisem Společného prohlášení hospodářských komor 16 zemí střední a východní Evropy a Číny, které směřuje k intenzifikaci kontaktů mezi podnikateli zúčastněných zemí. Zástupci českých firem v čele s ministrem Mládkem navštívili také výrobní závod Škoda Auto v Ningbo a pokračovali dále do Šanghaje, kde byla delegace přijata náměstkem primátora při příležitosti 65. výročí navázání diplomatických vztahů mezi oběma zeměmi.

V podnikatelské delegaci doprovázející ministra Mládka jsou zastoupeny jak firmy z tradičních oborů jako je energetika, chemický a textilní průmysl, potravinářství nebo automobilový průmysl, ale i z hi-tech oborů, výběrem letecký průmysl či nanotechnologie. „Pro HK ČR je důležité, že české firmy projevují o Čínu dlouhodobý zájem. Dubnovou návštěvu ministra Zaorálka i tuto cestu ministra Mládka lze považovat za první kroky ke sbližování České republiky a Čínské lidové republiky na nejvyšší úrovni, které určitě prospěje aktivitám českých podnikatelů v Číně. České výrobky a služby jsou při porovnání ceny a kvality ty nejlepší na světě a já jsem přesvědčen, že v Číně uspějeme. Ceníme si podpory české ambasády v Pekingu, která zde v Číně odvádí velmi dobrou práci,“ říká viceprezident HK ČR Minář.

Z hlediska vzájemného obchodu je bilance pro Českou republiku dlouhodobě pasivní, a to až desetinásobně. Z Číny dovážíme zejména textilní výrobky. Proto je až paradoxem, že na vysoce konkurenční čínský trh pronikla česká textilní firma. „Jsme v Číně už 10 let a dosahujeme tu v současné době ročního obratu cca 100 mil. korun. Čínští zákazníci si naše výrobky oblíbili a mohou si je dnes koupit až na 600 místech v celé Číně,“ sděluje generální ředitel Alpine Pro China Tomáš Tauchmann a pokračuje: „Všechna doporučení ohledně trpělivosti a vytrvalosti pro zahraniční firmy na čínském trhu určitě platí. Zároveň je ale nutno počítat se značnými finančními náklady nutnými pro vybudování povědomí o značce, čínská střední třída je totiž náročná na značkové zboží.“

Úspěšných příběhů středních a menších firem z České republiky na čínském trhu dosud není mnoho. Jedním z nich je však úspěch společnosti Nafigate v pětimilionovém Suzhou v provincii Jiangsu. „S podporou města budeme se zázemím v místním průmyslovém parku dodávat technologie a zařízení pro přeměnu použitého kuchyňského oleje na biologicky odbouratelný plast. Jedná se o chemický proces, který je založen na využití nanotechnologií,“ sděluje generální ředitel Ladislav Mareš. Právě Suzhou se profiluje jako nanotechnologické centrum Číny a nabízí rozsáhlé incentivy pro zahraniční firmy. Ministr Mládek se zde s podnikatelskou delegací zúčastnil slavnostního podpisu založení společného podniku Nafigate a jejího čínského partnera a také vzniku CzechTech Centre in China, českého technologického centra zaštítěného vládní agenturou CzechTrade.

V podnikatelské delegaci je i zástupce Letiště Praha, protože absence přímé linky mezi Prahou a Čínou je významnou překážkou nejen pro podnikatele, ale i pro rozvoj cestovního ruchu. Po dubnové návštěvě ministra zahraničních věcí ČR Lubomíra Zaorálka a díky návazné cestě ministra Mládka se navíc cíl spojit Prahu s Pekingem a/nebo Šanghají zdá reálný. „Vedeme jednání s několika čínskými leteckými společnostmi, které projevily o zajištění leteckého spojení zájem. Věřím, že pokud se tato jednání vyvinou příznivě, budeme moci už v květnu příštího roku přivítat v Praze první přímou linku z Číny,“ dodává obchodní ředitel Letiště Praha Jiří Vyskoč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne