HK ČR: Novela zákoníku práce jde za rámec rozumného kompromisu a podstatně zhoršuje podmínky pro podnikání

30.03.2016 17:00

Zákoník práce je v ČR dlouhodobě jednou z největších brzd pružnosti trhu práce. Novela, kterou představilo Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR a ke které dnes Hospodářská komora ČR odeslala své připomínky, výrazným způsobem zvýší administrativní, ale také finanční zátěž zaměstnavatelů. „Očekávali jsme zvýšení pružnosti pracovního trhu, místo toho nám byla předložena naprosto bezzubá a technicistní novela. Vláda by měla řešit to, co podnikatele opravdu tíží, ne jim prostředí ještě více komplikovat. Novela zákoníku práce se navíc zcela nelogicky děje bez transpozice evropského práva,“ komentuje prezident HK ČR Vladimír Dlouhý.

HK ČR: Novela zákoníku práce jde za rámec rozumného kompromisu a podstatně zhoršuje podmínky pro podnikání
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Hospodářská komora ČR dnes odeslala v rámci meziresortního připomínkového řízení své připomínky, které vychází z podnětů členů HK ČR. „Z celé řady připomínek, které k novele máme, bych chtěl v tuto chvíli vypíchnout naprosto nesmyslné přenastavení homeworkingu, neboli práce z domova. Práci z domova umožňuje svým zaměstnancům nemalá část zaměstnavatelů již dnes, je proto zbytečné zavedenou a fungující praxi jakkoliv uzákoňovat. MPSV navíc nově chce home office spojit s řadou povinností pro zaměstnavatele, jako třeba zajištění bezpečnosti práce na domácím pracovišti. To by například obnášelo i kontrolu toho, zda zaměstnanec doma v kuchyni, kde třeba pracuje, nemá kluzkou podlahu,“ vysvětluje Dlouhý.

Situace se komplikuje i při zaměstnávání v režimu dohod o provedení práce či o pracovní činnosti. „Zaměstnavatelé by měli mít povinnost vést přesné výkazy pracovní doby, pracovních přestávek a u dohody o pracovní činnosti získají ještě povinnost hradit zaměstnanci dovolenou,“ upozorňuje Dlouhý.

Novela zákoníku práce byla i tématem dnešního setkání nejužšího vedení Hospodářské komory ČR s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem. „Panu ministrovi, jako vládnímu zástupci českých podnikatelů, jsme dnes přetlumočili nejzásadnější připomínky k novele zákoníku práce, které tíží české firmy. Pevně doufám, že bude pan ministr zájmy podnikatelů reprezentovat při vládních jednáních,“ dodal Dlouhý.

Navrženou novelu je dle HK ČR nutné zasadit do celkového kontextu aktuálních změn. Na spadnutí je zrušení karenční doby, a to i přes silný odpor podnikatelské veřejnosti. Vláda přichází s návrhy na zavedení dlouhodobého pečovatelského volna, otcovské dovolené či nároku na indispoziční volno. Tyto koncepty by v úhrnu ještě více zatížily systém pracovněprávních vztahů. To vše za situace, kdy odvodové zatížení práce v České republice (34 % z hrubé mzdy) je jedno z vůbec nejvyšších v cele Evropské unii. Konkurenceschopnost českých podnikatelů i české ekonomiky jako celku je tak neustále snižována nadměrnými regulatorními zásahy ze strany státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…