Hasičský záchranný sbor: Český USAR tým se dnes vrací domů

17.02.2023 14:21 | Tisková zpráva

Ve čtvrtek 16. února 2023 čeští hasiči v Adiyamanu postupně ukončili svou zásahovou činnost a začali se připravovat k odjezdu zpět domů.

Hasičský záchranný sbor: Český USAR tým se dnes vrací domů
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Do 15:00 jsme ještě pracovali na jednom z přidělených sektorů, na kterém jsme z trosek vyprostili poslední mrtvé tělo - celkem od začátku nasazení jich je tedy 78 - a místo předali lokálním autoritám.

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20111 lidí

V rámci požadavku turecké strany na humanitární pomoc ponecháme na místě čtyři naše nafukovací stany, které doposud slouží v táboře českého USAR týmu. Po ukončení činnosti budou předány místní samosprávě a poslouží jako rozšíření nouzového ubytování v evakuačních táborech.

Další humanitární pomoc dorazila z Česka v pátek ráno letadly, které přiletělo pro USAR odřad - na místo dorazil Boeing 737 společnosti Smartwings a dva letouny CASA české armády.

Zajištění nakládky letounu s humanitární pomocí zajistila na Letišti Václava Havla Praha společnost Skyport, na kbelském letišti pak armáda ve spolupráci s hasiči.

Tým odletěl do Turecka v pondělí 6. února 2023 ve večerních hodinách, nasazen byl nepřetržitě už od úterý. V neděli 12. února jsme na místo spolu s humanitární pomocí vyslali další zásoby - kromě krmiva pro psy se jednalo například i kotouče do rozbrušovacích pil.

Český USAR tým dorazí na pražské letiště dnes v 15:40 hodin, vystoupí na terminálu č. 3. Letoun bude následně krátce po půl sedmé pokračovat do Mošnova, jeho přílet na Letiště Leoše Janáčka Ostrava se předpokládá v 19:35.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …