Horníci dostanou ke stovce nový prapor, oslavy budou třídenní

18.06.2014 18:54

Jedno z nejstarších nepřetržitě fungujících sdružení v regionu (kromě druhé světové války, kdy je okupanti zakázali) – Kroužek krojovaných horníků ve Stonavě – oslaví o víkendu sto let.

Horníci dostanou ke stovce nový prapor, oslavy budou třídenní
Foto: Profimédia
Popisek: Ilustrační foto

Oslavy to budou třídenní a bouřlivé – do obce zavítají stovky horníků a hostů ze tří zemí, chystá se odhalení pamětní desky a prezentace nového praporu. Památníku i praporu požehnají hned dva biskupové - římskokatolický František Lobkowicz a evangelický Jan Waclawek.

„Kroužek byl založen na podporu společenského i kulturního života horníků a po celé století má velmi důležitou roli v šíření hornických tradic i pospolitosti a dále nezastoupenou roli ve spolkovém životě vesnice. Dá se říci, že jde o rodinné stříbro obce,“ vysvětluje starosta obce Stonava Ondřej Feber.

Na páteční odpoledne 20. května na 16.30 je zde nachystaná velká sláva, kdy i za přítomnosti členů diplomatického sboru z Ostravy, vedení OKD, hornických odborů poslanců a delegací z Polska a Slovenska odhalí pamětní desku v českém i polském jazyce připomínající založení kroužku. Součástí památníků u zdejšího parku PZKO je i hornický vozík, který obec dostala darem z šachty Darkov.

Na první den oslav je také připraven hornický večer s představením nového praporu a ceremoniálem skoku přes kůži. „Prozatím jsme používali prapor z roku 1914, ten je však již značně opotřebovaný. Díky sbírce jsme získali prostředky na nový. Ručně jej vyšívala známá firma Velebný a námět vzešel z dětské soutěže vyhlášené pro stonavské školy,“ vysvětlil předseda KKH Ladislav Kajzar.

Na sobotu je naplánován alegorický průvod obcí, který začne od hlavní školy v části Dolany v 10.45 a projde obcí až k Domu PZKO, kde bude připravená hornická veselice. „Do průvodu se zařadí krojovaní horníci nejen z obce, ale i dalších měst, zástupci hornických, a hutnických spolků z Česka, Polska a Slovenska, v čele půjdou dvě skupiny mažoretek a dvě hornické kapely, dále zástupci všech spolků a organizací v obcí,“ dodal Kajzar. V neděli se pak v kostele koná slavnostní mše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V Dukovanech začaly první letošní maturity, na ty jaderné se studenti bez výjimky těší

11:54 ČEZ: V Dukovanech začaly první letošní maturity, na ty jaderné se studenti bez výjimky těší

První „maturity“ letošního roku má úspěšně za sebou 32 účastníků unikátního projektu Jaderná maturit…