Hospodářská komora: Obíhat úřady musí data, nikoliv podnikatelé. Jednotné měsíční hlášení je první skvělý krok

15.09.2023 16:08 | Tisková zpráva

Hospodářská komora oceňuje přístup ministerstva práce a sociálních věcí a resortu financí k digitalizaci podnikatelské agendy. Oba resorty spolu s Hospodářskou komorou a dalšími partnery ve druhé polovině příštího roku postupně spustí pilotní provoz projektu Jednotného měsíčního hlášení zaměstnavatelů. Ten by měl zajistit, aby státním institucím neposílali zaměstnavatelé stejné údaje vícekrát.

Hospodářská komora: Obíhat úřady musí data, nikoliv podnikatelé. Jednotné měsíční hlášení je první skvělý krok
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

„Pro firmy to bude jednoznačný benefit. Projekt sjednocuje hlášení pro Českou správu sociálního zabezpečení, Úřad práce, Finanční správu nebo Český statistický úřad. Obíhat tak budou data v systému, nikoliv podnikatelé po úřadech. Celý systém má fungovat na bázi jednotného měsíčního hlášení, které si úřady předají mezi sebou,“ vysvětlil prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček během kulatého stolu Hospodářské komory a ICT Unie v pražském Florentinu.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52389 lidí

Oba resorty je podle něho třeba brát jako dobré příklady pro další státní úřady, aby co nejrychleji a efektivně usnadnily život podnikatelům i běžným občanům. „Podnikatelé jsou i v dnešní digitální době bohužel stále zavaleni zbytečnou administrativní zátěží. A to i přesto, že se blíží účinnost zákona o právu na digitální služby v únoru 2025,“ dodává Zajíček.

Zákon o právu na digitální služby č. 12/2020 Sb., označovaný také jako digitální ústava, stanoví, na jaké digitální služby mají občané ČR právo ve vztahu k orgánům veřejné moci. Zákon má garantovat právo požadovat od státu veškerou komunikaci elektronicky a usnadnit tak občanům i firmám komunikaci s úřady. Stejně tak má zajistit, aby nemuseli stejná data posílat státním úřadům vícekrát.

Prvního kulatého stolu se vedle podnikatelů a zástupců IT byznysu zúčastnil ředitel Digitální a informační agentury Martin Mesršmíd, vrchní ředitel sekce IT ministerstva práce a sociálních věcí Karel Trpkoš a vrchní ředitel Sekce ICT a projektového řízení na ministerstvu financí Radoslav Bulíř.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…